Podcast

'Staar je niet blind op Poetin en koop Spoetnik'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Staar je niet blind op Poetin en koop Spoetnik'

[EO] De in Moskou woonachtige zakenman Derk Sauer zou het een goed idee vinden als de Europese Unie het Spoetnik-vaccin aan zou schaffen. Sauer, die onlangs zelfs een dosis Spoetnik kreeg toegediend, vindt dat Europa zich niet moet doodstaren op Poetin, zegt hij in Europa Draait Door.

#48 - Derk Sauer: Poetin zit op een doodlopende weg, maar die kan hij nog jaren blijven volgen (S02) - Europa draait door

"Er is goed Rusland en slecht Rusland", zegt Sauer. "Het is een ontzettend groot land en er is meer dan Poetin. Wij zijn in het Westen geneigd om ontzettend te focussen op Poetin maar in dit land heb je ook gewoon hele goede wetenschappers. En een clubje van die wetenschappers hebben nu waarschijnlijk het beste vaccin ontwikkeld", stelt hij.

Poetin

Poetin speelt natuurlijk wel een rol, zegt Sauer. "Hij heeft het gepolitiseerd, zoals dat gaat. Hij heeft doorgedrukt dat het heel snel op de markt kwam, voordat alle testen waren afgerond. Hierdoor is heel veel achterdocht ontstaan, niet alleen in het buitenland maar ook in Rusland zelf. Maar inmiddels is wetenschappelijk aangetoond dat dat vaccin goed werkt." Hij wijst hierbij naar de publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet, waarin het Spoetnik-vaccin 91,6 procent effectief werd genoemd.

Sauer legt een vergelijking met de ruimtevaart. In het International Space Station werken de Europese Unie en de Verenigde Staten ook samen met Rusland. "Ik heb nog niemand horen zeggen dat we het ISS uit de lucht moeten halen, omdat we ruzie hebben met Rusland over Navalny", zegt hij.

"We moeten zo snel mogelijk zorgen dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd worden. En of dat nou een Chinees, Engels of Russisch vaccin is, maakt geen moer uit", vindt krantenuitgever Sauer.

Podcast

In de podcast is naast Rusland ook aandacht voor Schotland, waar de wens voor een nieuw onafhankelijkheidsreferendum borrelt. Verder wordt de rol van EU-buitenlandchef Borell besproken, die in Moskou in zijn hemd werd gezet door zijn Russische collega Lavrov.

Luister Europa Draait Door op de website van NPO Radio 1 of via je favoriete podcastapp!

Ster advertentie
Ster advertentie