Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen - Kun je fast fashion wettelijk aan banden leggen?

foto: Foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Kun je fast fashion wettelijk aan banden leggen?

Bij bepaalde grote merken is het normaal om voor een paar euro een nieuw kledingstuk te kopen. Miljoenen mensen werken onder slechte omstandigheden en voor weinig loon aan deze kleding, zodat de consument op een goedkope manier zoveel mogelijk kleding kan kopen. Kun je fast fashion wettelijk aan banden leggen? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#91 - Kan je fast fashion niet gewoon stoppen met een wet? (S04) - Alledaagse Vragen

"Dat is in principe heel goed mogelijk", vertel Wyger Wentholt, communicatie en campagnecoördinator bij Schone kleren Campagne. Deze organisatie zet zich in voor een transparante en eerlijke kledingindustrie. Een industrie waarin kledingarbeiders onder goede omstandigheden kunnen werken en daarvoor een eerlijk salaris krijgen.

Wetgeving

"Als wij van onze kant een wetgeving introduceren die de plicht bij kledingbedrijven legt, om na te gaan of bepaalde arbeidsrechten, mensenrechten en loonkwesties goed geregeld zijn. Een proactieve houding creëren tegenover deze kwesties, doet verwachten dat dit grote verschillen gaat maken in de kledingindustrie", concludeert Wentholt.

Eerste stappen

"Er is vorig jaar hard aan gewerkt om ervoor te zorgen dat de nieuwe regering deze wet in het regeringsakkoord heeft staan. Om dat proces te versterken hebben een aantal partijen een wetsvoorstel ingeleverd", zegt Wentholt. "Wij vinden dat een heel gedegen en goed wetsvoorstel. Mocht dit doorgaan dan zetten we als Nederland een heel goed voorbeeld neer. Uiteindelijk heeft dit ook een positieve invloed op de gesprekken over fast fashion."

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister dan de aflevering in je favoriete podcastapp of op de NPO Radio 1-website.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie