Podcast

Alicante – Hoe is het om uit een sekte te stappen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Alicante – Hoe is het om uit een sekte te stappen?

Uit een sekte stappen of er uitgezet worden is niet gemakkelijk en er blijkt in Nederland ook geen vangnet meer te zijn voor deze mensen. Waar lopen deze voormalige sekteleden tegenaan en hoe kunnen ze hun draai weer vinden in de maatschappij? Het NPO-Radio1 collectief Alicante heeft het voor je uitgezocht.

Sektes in Nederland

Ruinerwold werd vorig jaar wereldnieuws toen daar een verborgen boerderij werd ontdekt waar jarenlang een gezin in het geheim leefde. De vier oudste kinderen deden in de vierdelige-documentaireserie Kinderen van Ruinerwold eenmalig hun verhaal. In de daaropvolgende nieuwsberichten en in de serie werd gesproken over een sekte. Om precies te zijn zou het hier gaan om een familiare sekte.

Frank Krake deed diepgaand onderzoek naar sektes in Nederland en volgens hem is Ruinerwold helaas geen uitzondering. “In Nederland zijn er 84 bij de overheid bekende sektes actief. In werkelijkheid zijn er nog veel meer sektes in ons land. Momenteel wordt het aantal sektes in Nederland geschat op zo’n 150”.

Meedraaien in een onbekende maatschappij

Angie weet als geen ander hoe moeilijk het kan zijn om los te komen van een sekte. Zij is opgegroeid binnen de Jehova’s Getuigen en besloot op dertigjarige leeftijd om hieruit te stappen: “Aan de ene kant voelde ik mij euforisch omdat ik eindelijk het besluit had genomen om uit deze sekte te stappen, aan de andere kant begon toen pas het rouwproces. Mijn hele familie wilde niks meer met mij te maken hebben. Ik moest rouwen om mijn familie terwijl zij gewoon hun leven leefden aan het einde van de straat. Daarnaast wist ik niets af van de werking van de maatschappij. Toen ik uit deze sekte stapte leek het alsof ik moest gaan leven op een andere planeet.”

Angie deelt haar verhaal in de podcast-aflevering omdat zij zelf destijds niet de juiste hulp heeft gekregen, terwijl ze die juist zo nodig had. Volgens haar zijn er nog steeds veel sektes actief waar misstanden plaatsvinden en waar mensen uit willen vluchten. Daar moet wat Angie betreft weer een goed georganiseerd vangnet voor komen.

Meldpunt Sektesignaal

Omdat het uittreden van een sekte niet gemakkelijk is, bestond er van 2012 tot 1 januari 2020 het Meldpunt Sektesignaal. Het meldpunt is destijds wegbezuinigd en er is momenteel geen hulpgevend platform aanwezig dat slachtoffers en voormalige volgelingen adequaat kan bijstaan. Sekteslachtoffers geraken hierdoor tussen wal en schip. Terugkeren naar hun oude leven is geen optie en meedraaien in de samenleving gaat vaak moeilijk.
In november 2020 is er daarom een motie ingediend door de SP en de VVD voor de oprichting van een nieuw meldpunt. De motie is destijds aangenomen maar van een nieuw meldpunt is nog geen spoor te bekennen. “De minister heeft dit meldpunt verknoopt met een hele andere zaak namelijk de discussie naar georganiseerd en sadistisch kindermisbruik. Dat is echt iets heel anders. Het is mogelijk dat dit soort walgelijke misstanden ook voorkomen in sekteverband. Maar de sekte problematiek is veel breder dan dat, en daarom moet dat meldpunt zo snel mogelijk terugkomen. Mijn geduld is op”, aldus SP-Kamerlid Michiel van Nispen.

De regering heeft beloofd om voor de zomer van 2022 de kamer te laten weten hoe ze het nieuwe meldpunt vorm gaan geven.

Benieuwd naar het hele verhaal? De nieuwste aflevering van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in podcast-apps is de aflevering te vinden.

#10 - Hoe is het om uit een sekte te stappen? (S03) - Alledaagse Vragen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie