Podcast

'Zelden heeft een Britse elite de belangen van het eigen volk zo geschaad'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zelden heeft een Britse elite de belangen van het eigen volk zo geschaad'

[EO] Deal or no deal? Het is dit weekend ongekend spannend. In Europa Draait Door wordt deze week de Brexit uitgebreid besproken. Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn ontvangen Sander van Hoorn, de Brussel-correspondent van NOS. Hij volgde de EU-top donderdag, waar hij pas de volgende ochtend om 8.00 zijn hoofd te ruste kon leggen. Het leven van een NOS-correspondent gaat niet over rozen...

#40 - Alles wijst op No Deal. Eindigt brexit echt in de meest extreme vorm? (S02) - Europa draait door

Op de EU-top werden meerdere doorbraken bereikt, maar op het gebied van Brexit was dat er niet. Boris Johnson zag kennelijk geen aanleiding om tijdens zijn diner met voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen concessies te doen, zegt Arend Jan Boekestijn. Sterker nog, na het diner leek hij sterk voor te sorteren op een no deal-Brexit. Als het daar werkelijk op uit draait staat de Britse burgers veel onheil te wachten, verwacht Boekestijn: verkeerscongestie, minder aanvoer van voedsel en medicijnen en hoge belastingen voor Britse boeren.

Ook de Britse auto-industrie gaat het zwaar krijgen, denkt de historicus. Hij verwacht een puinhoop die op allerlei manieren wordt ontkend of gerelativeerd door de Britse regering. Zelden heeft een Britse elite de belangen van het eigen volk zo geschaad, concludeert hij somber.

Andere dossiers

Op andere dossiers werd wel een doorbraak geforceerd, vertelt Sander van Hoorn in de podcast. Bijvoorbeeld op het gebied van de rechtstaat in Oost-Europa, maar ook op het gebied van klimaat. De Europese Unie scherpt haar klimaatdoelstellingen aan. Over tien jaar moet de unie niet 40, maar 55 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990, zijn de EU-leiders overeengekomen op hun top. Dat is nodig om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken.

Kortom weer een interessante aflevering van de podcast Europa Draait Door!

Volgende week

Volgende week ontvangen Tim en Arend Jan hoogleraar Europese rechtspleging Dr. Kees Sterk van de Universiteit van Maastricht. Hij is oud-voorzitter van European network of Councils for the Judiciary en weet als geen ander op de hoogte is van de wijze waarop de Poolse en Hongaarse regering de rechtsstaat ondermijnt. Heeft u vragen? Mail dan naar europadraaitdoor@eo.nl

Europa Draait Door

Europa Draait Door is een wekelijkse podcast van de EO waarin zaken rondom de Europese Unie worden besproken. Groot-Brittanniƫ-correspondent Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn bespreken de laatste ontwikkelingen in Europa met elkaar en met gasten. Elke vrijdagavond is er een nieuwe aflevering. Abonneer je op Europa Draait Door en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1-website, de app,Apple podcastsofSpotify.

Ster advertentie
Ster advertentie