Podcast
VPRO

Blijft Orbán als enige 'paria' over in Europa?

foto: vprofoto: vpro
  1. Nieuwschevron right
  2. Blijft Orbán als enige 'paria' over in Europa?

Na maanden van gesteggel leek het er deze week eindelijk van te komen: een boycot van Russische olie voor de Europese Unie. De Hongaarse premier Orbán lag maanden dwars omdat hij stelde geen alternatief voor de Russische olie te kunnen vinden. Deze week werd eindelijk een compromis gesloten, waarbij Hongarije voorlopig vrijgesteld werd van de sancties. Maar toen besloot Orbán nóg een konijn uit de hoge hoed te toveren om het pakket nogmaals te traineren. “Dit doet het ontzettend goed in Hongarije”, vertelt correspondent Tijn Sadée in een nieuwe aflevering van de VPRO-podcast Europa Draait Door van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn.

#22 - De 'chantage week' van Orbán (S04)

Nóg een eis Orbán

Afgelopen maandag werd besloten dat Russische olie die door pijplijnen naar Europa kwam, voorlopig wordt uitgesloten van het nieuwe sanctie-pakket. Hiermee kwam de EU tegemoet aan de eisen van Hongarije en enkele andere landen, die maandenlang dwarslagen. Maar toen er eindelijk schot in de zaak leek te zitten, kwam er nóg een eis bij voor Orbán: de Russische patriarch Kirill, die de afgelopen maanden, zacht gezegd, controversiële uitspraken deed over de oorlog in Oekraïne, moest volgens Orbán van de sanctie-lijst af.

Volgens Sadée doet Orbán dit gedeeltelijk om de EU weer dwars te zitten, maar speelt er ook meer mee. “Die patriarch Kirill staat voor Orbán voor het ‘witte’ christelijke Europa.” De twee onderhouden al langer een goede band. Zo feliciteerde de patriarch Orban onlangs nog met zijn verkiezingsoverwinning in april. “Hij staat voor de ideologie die Orbán deelt met andere christelijke conservatieven, ook met Poetin.”

Tactiek EU

Tegelijkertijd verslechtert juist de band met Polen. Zowel Polen als Hongarije kregen de afgelopen jaren véél kritiek vanuit Brussel vanwege de afbraak van de rechtstaat in eigen land, en trokken daarom dus steeds vaker samen op. Maar waar Orbán zich regelmatig profileert als steunpilaar van Poetin, stelt Polen zich véél harder op tegen Rusland. Inmiddels krijgt Polen ook wél de miljarden uit het coronaherstelfonds uitgekeerd, terwijl Hongarije daar nog even op zal moeten wachten. Volgens Sadée kan dit ook een slimme tactiek zijn van Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie. “Hiermee drijft ze een flinke wig tussen Polen en Hongarije, want Hongarije komt nu volstrekt geïsoleerd te staan.”

Gerelateerde podcast

Europa draait door

Europa draait door

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie