Podcast
VPRO

Kysia Hekster en Michiel Driebergen over hun werk als 'oorlogscorrespondent': 'Het is nooit iets waar je naar op zoek gaat'

foto: Vprofoto: Vpro
  1. Nieuwschevron right
  2. Kysia Hekster en Michiel Driebergen over hun werk als 'oorlogscorrespondent': 'Het is nooit iets waar je naar op zoek gaat'

Vanuit een bomvolle Florin in Utrecht nemen Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn een speciale aflevering op van Europa Draait Door op. Correspondenten Kysia Hekster en Michiel Driebergen deden de afgelopen maanden uitvoerig verslag vanuit Oekraïne. Hoe kijken zij terug op hun werk in drie maanden oorlog? “Oorlogscorrespondent is het verhaal vertellen van gewone burgers die hier nooit om gevraagd hebben,” stelt Driebergen.

#21 - Live vanuit The Florin: Boris, Oekraïne en bitterballen (S04) - Europa draait door

Zowel Hekster als Driebergen deden de afgelopen maanden verslag van enorme verschrikkingen in Oekraïne. Toch stellen beiden correspondenten niet dat het een doel op zich is om in hachelijke situaties terecht te komen. “Het is nooit iets waar je naar op zoek gaat,” stelt Hekster. “Ik ga niet naar het front om verslag te doen van de slag in de Donbas van de Russische of de Oekraïense kant. Nee, wij vertellen de verhalen van mensen die leven in een oorlog.”

Driebergen komt daarnaast al jaren in het oosten van Oekraïne. Zeker de afgelopen maanden probeert hij zich vooral te richten op het leed van kinderen daar. Zo maakte hij een reportage over kinderen die al maanden in een metrostation in Kharkiv leven. “Het is een grote schande, dat dat gebeurt.” Volgens Driebergen is de focus op kinderen in oorlogstijd vooral zo belangrijk door het gebrek aan keus dat ze hebben. “Volwassenen hebben de keus om te vertrekken, ook uit Kharkiv,” stelt hij. “Kinderen hebben die keus niet. Die hebben daar hun hele verdere leven mee te maken, ook al houdt de oorlog vandaag op.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie