Podcast
AVROTROS

De wetenschap van nu: jonge doctoren

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. De wetenschap van nu: jonge doctoren

Wekelijks komt de meest aansprekende promovendus van de week op bezoek bij dr Kelder en Co om zijn of haar proefschrift nogmaals te verdedigen: dit keer voor presentator, tafelgasten en publiek. In deze Jortcast een selectie van drie jonge doctoren.

{podcast audio="78313" caption="#97 Jonge doctoren over belangwekkende onderzoeken" }
Docenten komen er slecht vanaf in de Nederlandse literatuur. Ook hersenen worden aangetast door vetzucht en de landschappen die jij zo leuk vindt dat je ze op Instagram post zijn volgens de kenners helemaal niet zo waardevol.

De landschappen die we liken

De Pyreneeën in Spanje, het Toscane van Italië en de Mont Blanc in Frankrijk; Europa kent een breed scala aan de mooiste landschappen. Jonge doctor Koen Tieskens analyseerde miljoenen landschapsfoto’s op sociale media, achterhaalde de locaties waar we het landschap het meest waarderen en bracht zo ons cultureel erfgoed in kaart. Belangrijk, want met klimaatverandering en globalisering wordt de bescherming van ons erfgoed steeds urgenter.

Dikke hersenen tasten je denken aan

Een teveel aan vetweefsel beïnvloedt het brein negatief, is de conclusie van het proefschrift van Ilse Arnoldussen. Ten eerste vanwege een groot indirect effect. "Het helpt bij het ontstaan van vaatziekten: als je veel vet opslaat, circuleert er ook veel vet in je bloed", zegt Arnoldussen. Dat zorgt ervoor dat er weleens een adertje dichtslibt. "Je hersenen zijn erg afhankelijk van bloed om goed te kunnen functioneren." Hoe moeilijker dat bloed je hersenen bereikt, des te minder zuurstof je brein zal krijgen. "Zo kunnen delen zelfs afsterven."

De leraar als loser

De leraar wordt in romans geschreven door oud-leraren vaak neergezet als vrijgezelle, miskende loser met een drankprobleem. Dat concludeert Ton Bastings die promoveerde op het imago van de leraar in de Nederlandse literatuur. Dat imago komt volgens Bastings voort uit onvrede van de auteurs over vernieuwingen in het onderwijs.
Ster advertentie
Ster advertentie