Podcast

Kandidaat-premier Joris Thijssen: 'Einde aan het ieder-voor-zich-denken'

foto: Commissie-Douwes/PowNedfoto: Commissie-Douwes/PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Kandidaat-premier Joris Thijssen: 'Einde aan het ieder-voor-zich-denken'

[Powned] Wie zit na 17 maart 2021 in het Haagse Torentje? Bram Douwes, voorzitter van de commissie-Douwes, neemt tot en met de verkiezingsdag acht mensen een scherp, maar fair, sollicitatiegesprek af in de PowNed podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president. Daarna zal de commissie een voordracht doen voor de nieuwe minister-president van Nederland.

De commissie zit bijna op de helft van het aantal gesprekken. Vandaag is een kandidaat uitgenodigd die in het verre verleden al eens minister was, voor één dag weliswaar. Na jarenlang Greenpeace te hebben gediend, droomt Joris Thijssen ervan de volgende PvdA-premier te worden. Kan hij de commissie-Douwes overtuigen van zijn capaciteiten?

#4 - Joris Thijssen: “Einde aan het ieder-voor-zich-denken” - Sollicitatiegesprek met de minister-president

Eerlijke koers

Een gedreven premierskandidaat heeft tegenover de commissie-Douwes plaatsgenomen. Thijssen steekt direct van wal: "Ik heb heel veel passie en drive om van Nederland een eerlijker en fatsoenlijker land te maken. En vooral om ervoor te zorgen dat Nederland een duurzamer land wordt waarbij we een eerlijkere koers gaan varen."

De ambitie straalt er vanaf. Dat kan de commissie-Douwes waarderen.

Binnenhof-bestormer

Thijssen was vier jaar directeur van Greenpeace. Hiervoor diende hij deze milieuorganisatie als campagneleider en activist. Één van zijn bekendste acties vond in 2002 plaats. Thijssen drong door tot de plenaire zaal van de Tweede Kamer omdat hij een toespraak wou houden. De commissie-voorzitter zegt hiervan geschrokken te zijn. "Met terugwerkende kracht hebben Greenpeace en ik toen gelijk gehad. Dat we in een klimaatcrisis zitten, we leven helemaal niet in evenwicht met de planeet. En wat de jeugd natuurlijk ook heel vaak zegt, er is geen planeet B. We moeten het op deze planeet zien te rooien!"

Transitie naar Tweede Kamerlid

PvdA’er Thijssen zegt dat de gedaantewisseling van activist naar politicus makkelijk is gegaan. Na jaren bij Greenpeace zijn steentje te hebben bijgedragen aan het klimaatdebat is het nu tijd om dit werk voort te zetten in het parlement.

Verkapt stemadvies

Als premier sta je boven de partijen. Dit vergeet de sollicitant eventjes tijdens zijn sollicitatiegesprek. "Als de kiezer zegt: wij willen inderdaad een Nederland die een eerlijkere toekomst heeft, een Nederland met meer betaalbare woningen, met meer banen en met meer investeringen in leraren en verpleegkundigen in plaats van cadeautjes aan aandeelhouders. We willen betere woningen en minder huisjesmelkers, dan hoop ik dat heel veel mensen op de Partij van de Arbeid gaan stemmen."

Het zij hem vergeven.

Casus van de commissie

Na ampel beraad binnen de commissie is besloten dat Bart Nijman, in het dagelijks leven werknemer van het weblog GeenStijl, Joris Thijssen een kwestie voor de voeten mag gooien. Nijman spreekt de premiers-kandidaat aan op de verbindende kwaliteiten die hij als premier van Nederland moet bezitten. Thijssen complimenteert Bart Nijman voor de geschetste casus, hierna schalt een bulderende lach door de sollicitatieruimte.

Nadat commissievoorzitter Douwes een vriendelijk knikje heeft gegeven, verlaat de vierde sollicitant het pand. Gelukkig voor de commissieleden hoeft er pas over een paar weken gekozen worden.

PowNed-podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president

De podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president is vanaf woensdag 17 februari wekelijks te beluisteren op nporadio1.nl en de bekende podcastplatformen. Elke woensdag, tot en met 17 maart, komt een nieuw sollicitatiegesprek online.

Ster advertentie
Ster advertentie