Podcast
Ongehoord Nederland

Pieter Lakeman: 'Als we dit winnen, kunnen alle pensioenen omhoog'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Pieter Lakeman: 'Als we dit winnen, kunnen alle pensioenen omhoog'

Pensioenfondsen zitten veel beter in de slappe was dan ze ons voorspiegelen. Onder dwang van De Nederlandsche Bank hanteren ze in hun jaarrekeningen een te lage rekenrente, waardoor het resultaat en het eigen vermogen tientallen miljarden euro’s te laag uitvallen. De vermaarde bedrijfsonderzoeker en fraudebestrijder Pieter Lakeman vertelt in de 31ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé hoe hij aan die praktijk een einde wil maken. “In deze zaak heb ik 17 miljoen geestverwanten, want iedereen heeft er belang bij dat De Nederlandsche Bank een tik op de vingers krijgt.” Zoals gebruikelijk verzorgt Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Henk Steenhuis en Roelof Bouwman.

#31 - Pieter Lakeman: 'Als we dit winnen, kunnen alle pensioenen omhoog' - Ongehoord Nieuwscafé

Luis in de pels

Econometrist Pieter Lakeman (80) verwierf sinds de jaren zeventig faam als de Robin Hood van aandeelhouders en als luis in de pels van het vaderlandse bedrijfsleven. Zijn boeken over de financiële wereld – vol zwendel, wanbeleid en belangenvermenging – werden bestsellers. Ahold, DSB, ABN Amro, ING: ook voor de grote jongens ging hij niet opzij. ‘Al met al heeft Lakeman meer geslaagde procedures achter zijn naam staan dan Lionel Messi kampioenschappen heeft gewonnen,’ schreef Het Financieele Dagblad in 2020.

Verkrachting van het recht

Nu heeft Lakeman zijn zinnen gezet op de pensioenfondsen. Met zijn Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) heeft hij aan de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam gevraagd de jaarrekening 2021 van drie van de vijf grootste pensioenfondsen te vernietigen.

Het eigen vermogen en het resultaat van de fondsen worden in de jaarrekeningen kunstmatig “omlaag gerekend”, meent Lakeman. Daardoor lijkt het onverantwoord om de pensioenen volledig te indexeren. “Het is het gevolg van de door De Nederlandsche Bank verplicht gestelde rentetermijnstructuur. De Nederlandsche Bank dwingt pensioenfondsen om valse balansen op te stellen, daar komt het op neer. Dat is verkrachting van het recht.”

Lakeman wil dat de pensioenfondsen bij het vaststellen van de rekenrente de Europese richtlijnen gaan volgen. Daarbij wordt gekeken naar het te verwachten beleggingsrendement. Er ontstaat dan een veel florissanter beeld van het resultaat en het eigen vermogen van de fondsen. Ook voor premiebetalers en ontvangers van pensioenuitkeringen is dat uiteraard gunstig.

Wedstrijd

Lakeman is optimistisch over zijn kansen bij de Ondernemingskamer. Als eerste staat de jaarrekening van het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) op de agenda.

“Op 27 oktober is de mondelinge behandeling. Dan mag je erop hopen dat er nog dit jaar een uitspraak komt. Als wij winnen – wat ik verwacht – dan breekt er een orkaan los. Want dan kunnen álle pensioenfondsen ad libitum gaan indexeren en kunnen ook de premies omlaag. Dit is eigenlijk een wedstrijd van alle Nederlanders tegen De Nederlandsche Bank.”

Ster advertentie
Ster advertentie