Podcast

Vandaag 51 jaar geleden werd Rinie Wielheesen op 12-jarige leeftijd vermoord

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag 51 jaar geleden werd Rinie Wielheesen op 12-jarige leeftijd vermoord

[NTR] De 12-jarige Rinie Wielheesen komt op een koude, donkere avond in februari 1970 niet thuis van een gymles. Ze wordt dood gevonden in een bos vlak bij huis. De moordenaar wordt niet gepakt. Deze beestachtige daad slaat diepe wonden in de kleine gemeenschap, sterker nog - zo menen velen - deze moord is het trauma van de Achterhoek.

Trailer Onland

Video niet beschikbaar

Kort voordat Rinie is omgebracht, zag haar moeder vanuit het keukenraam twee fietsers afstappen. Zij dacht dat het een echtpaar was en schonk er geen aandacht aan. Niet veel later hoorde ze een vreemd geluid dat ze niet kon thuisbrengen. Vader verwees naar de koeien in de stal. Achteraf gezien moet het Rinie zijn geweest die probeerde alarm te slaan, op nog geen 150 meter van haar ouderlijk huis.

Ondanks verschillende arrestaties en verdenkingen heeft politieonderzoek nooit tot een dader geleid. Buurtgenoten moesten niet alleen leven met de onopgeloste moord, maar ook met de onmenselijke gedachte dat de dader naast hun woont.

Het trauma van de Achterhoek

Rinie Wielheesen was het buurmeisje van podcastmaker Joost Engelberts in de Achterhoek. Hij was 3 jaar oud in 1970, te jong om herinneringen te hebben aan de gebeurtenis. Vijftig jaar later reist hij terug naar zijn geboortegrond om met betrokken te spreken en de nasleep te onderzoeken. "Het is het trauma van de Achterhoek", beschrijft hij de impact.

Het geeft een inkijk in een gemeenschap waar mensen zwijgzaam zijn en waar de macht van de kerk niet moet worden onderschat. Maar maakt ook een politie­onderzoek zichtbaar waarin fout op fout lijk te zijn gestapeld.

Onland

In de podcastserie gaat Joost niet op zoek naar de dader; je hoort en voelt de impact van dit drama op een kleine buurtgemeenschap. De afleveringen samen zijn meer dan 100.000 keer beluisterd. "Die luistercijfers vind ik heel bijzonder, maar nog meer sla ik achterover van de hoeveelheid reacties die ik binnen krijg", vertelt Joost. De zaak blijkt nog altijd een open wond.

De podcast Onland nog niet gehoord? Binge de hele serie nu in één keer.

Onland, de podcastserie van regisseur en programmamaker Joost Engelberts. Voor reacties en meer verhalen kun je mailen naar: joost@bureauvoorlichting.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie