Podcast
VPRO

Bye bye Boris

foto: vprofoto: vpro
  1. Nieuwschevron right
  2. Bye bye Boris

De Britse premier Johnson heeft vandaag zijn aftreden aangekondigd. De afgelopen dagen nam de druk op Johnson toe, nadat minister na minister hun ontslag indiende. Wie durft in de voetsporen te treden van Johnson? En wat betekent dit voor hoofdpijndossiers als het Noord-Ierland-protocol, de wens van Schotland om onafhankelijk te worden, en de Brexit in haar totaliteit? De situatie doet "Trumpiaans" aan, stelt Tim de Wit in een nieuwe aflevering van de VPRO-podcast Europa Draait Door.

#28 - Bye bye Boris (S04) - Europa draait door

'Genoeg is genoeg'

Het lukte Boris Johnson enkele weken geleden nog om een vertrouwensstemming in de eigen partij te overleven die was aangevraagd vanwege de lockdown-feestjes op Downing Street 10. Deze week bleek echter dat Johnson zijn partijgenoot Chris Pincher een belangrijke functie had gegeven, terwijl hij wist dat Pincher zich schuldig had gemaakt aan seksueel wangedrag. "Dat was de druppel voor veel partijgenoten. Het was een patroon geworden waarin Johnson verschillende zaken ontkende, loog, of de waarheid verdraaide. Nu zeiden ze: genoeg is genoeg", vertelt De Wit.

Het is nog maar de vraag of de Britten meteen van Boris Johnson af zijn. Hij kondigde namelijk zijn afscheid als partijleider van de Conservatieven aan, maar wil aanblijven als premier tot er een opvolger is gevonden. Tim de Wit twijfelt echter of het Johnson lukt om nog maanden aan te blijven. "Het wordt bijvoorbeeld moeilijk om een nieuwe minister-ploeg aan te stellen met al die ontslagen." Het is bovendien de vraag hoe de Conservatieve partij hiernaar kijkt. "Ik snap dat hij het voorstelt, maar ik ben benieuwd of de Conservatieven hier mee akkoord gaan."

Een stabielere opvolger?

Inmiddels wordt er al druk gespeculeerd wie Johnson op zou kunnen volgen. Volgens De Wit is de kans groot dat de Conservatieven zullen inzetten op een 'stabielere' premier. Rem Korteweg, Brexit-kenner voor Instituut Clingendael, beaamt dat, maar benadrukt dat een groot deel van de partij groot is geworden onder de periode van Johnson. "De overgrote meerderheid van de fractie heeft zich moeten committeren aan de visie van Boris op het Verenigd Koninkrijk."

Tegelijkertijd was het Verenigd Koninkrijk onder Johnson een van de belangrijkste steunpilaren van Oekraïne. Zijn goede relatie met de Oekraïense president Zelensky kwam hem zelf ook niet slecht uit. Elke keer als Johnson namelijk in eigen land in zwaar weer terecht kwam, plande hij diezelfde keer een telefoon-gesprek met Zelensky. "Daarmee zie je dat Johnson ook voor intern gebruik zijn goede relatie met Zelensky heeft willen gebruiken," stelt Korteweg.

Volgens hem hoeft Zelensky niet bang te zijn dat de steun voor Oekraïne af zal nemen. "Sterker nog, ik denk dat als Ben Wallace, de minister van Defensie, het stokje overneemt, dat we een nog stevigere anti-Russische en pro-Oekraïense koers kunnen verwachten."

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie