Podcast
Ongehoord Nederland

Wim & Sam van Rooy: 'Maak van Nederland en Vlaanderen een confederatie'

foto: Ongehoord Nieuwscafé
  1. Nieuwschevron right
  2. Wim & Sam van Rooy: 'Maak van Nederland en Vlaanderen een confederatie'

Moeten Nederland en Vlaanderen ‘herenigd’ worden en één land gaan vormen? De twee Vlaamse stamtafelgasten in de 35ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé vinden het een interessante gedachte. Schrijver en filosoof Wim van Rooy is principieel vóór, maar signaleert ook dat Vlamingen en Nederlanders de laatste jaren van elkaar zijn vervreemd. Zijn zoon Sam van Rooy, voorman van Vlaams Belang, wil graag een confederatie. “Zo kunnen Vlamingen en Nederlanders, die zowel sterke overeenkomsten als significante verschillen hebben, ook hun eigenheid behouden.” Zoals gebruikelijk neemt columnist Arthur van Amerongen het slotwoord voor zijn rekening. Presentatie: Yernaz Ramautarsing en Roelof Bouwman.

#35 - Wim & Sam van Rooy: ‘Maak van Nederland en Vlaanderen een confederatie’ - Ongehoord Nieuwscafé

Catastrofes

Wim van Rooy (75) staat bekend als auteur, germanist en filosoof, maar was tevens radio- en televisiemaker. Ook in Nederland maakte hij furore, onder meer met zijn in 2015 verschenen boek Waarover men niet spreekt. Sam van Rooy (37) werkte in de wegenbouw, was wielerprof, is zeer actief als publicist maar is vooral vermaard als Vlaams volksvertegenwoordiger en als fractieleider van Vlaams Belang in de Antwerpse gemeenteraad.

Voor Van Rooy senior staat 2022 in het teken van catastrofes. “Je ziet van alles samenkomen: een monetaire catastrofe, een immigratie-catastrofe, een woning-catastrofe, een stikstof-catastrofe. Politici hebben geen positieve, emanciperende boodschap meer. Er lijkt een pandemie van angst te zijn ontstaan. Maar angst mag nooit de existentiële basis van een maatschappij zijn.”

“We zitten vooral in een democratische crisis,” vult Van Rooy junior aan. “De beleidsmakers in Europa hebben zich door de decennia heen verbonden aan allerlei hogere, internationale regelgeving. Wat zeggen onze politici voortdurend, bijvoorbeeld als het gaat om stikstof? ‘Wij moeten dat van de EU, anders worden we gestraft.’ Dat is eigenlijk hun enige verhaal.”

Cordon

Sinds de verkiezingen van 2019 is het immigratie- en islamkritische Vlaams Belang de tweede partij in het Vlaams Parlement: na de conservatief-liberale Nieuw-Vlaamse Alliantie van minister-president Jan Jambon en vóór de christen-democraten, de liberalen, de socialisten en de groenen.

Geen van die partijen wil met het Vlaams Belang regeren. Maar ondanks dat zogenoemde cordon sanitaire heeft zijn partij wil degelijk invloed, meent Sam van Rooy. “Het Vlaams Belang is een zweeppartij. Wij vertolken wat de man en de vrouw in de straat willen. Daardoor zijn de traditionele partijen naar rechts opgeschoven. Ze voelen dat wij electoraal aan kracht winnen – en dat wij eigenlijk gelijk hebben.”

Gerelateerde podcast

Ongehoord Nieuwscafé

Ongehoord Nieuwscafé

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie