Podcast

Blijft Engeland in militair opzicht nog samenwerken na een brexit?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blijft Engeland in militair opzicht nog samenwerken na een brexit?

Het brexitcircus draait op volle toeren door. Nu de uittocht uit de Europese Unie opnieuw is uitgesteld tot 31 januari, kijkt Engeland eerst nog vooruit naar de nieuwe verkiezingen in december. Correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn bespreken alle ontwikkelingen in een nieuwe aflevering van Brexit: De Podcast.

{podcast audio="121576" caption="#9 - Next Christmas, I give you my vote" }

En dit keer schuift er een speciale gast bij hen aan, namelijk de Britse ambassadeur Peter Wilson. Het belangrijkste component van zijn werk is de brexit en de toekomstige relatie van Engeland met Nederland. "Maar daarnaast ben ik ook bezig met de bilaterale relatie, en die is niet alleen op handelsgebied, maar gaat ook over veiligheid en verdediging."

Issues

Arend Jan vraagt zich af of het Verenigd Koninkrijk in militair opzicht nog wel blijft samenwerken na een brexit. Ambassadeur Wilson is ervan overtuigd dat dat het geval is. "Dit komt vooral ook door de NAVO, dat is en blijft onze voornaamste veiligheidscoöperatie."

Daarnaast heeft Engeland volgens hem veel overeenkomsten met andere EU-landen. "Grote issues als klimaat, een agressief Rusland en een opkomend China houden wij goed in de gaten en hier voeren wij ook strategische gesprekken over met de EU."

Voordeel

Peter Wilson is ervan overtuigd dat Nederland een sterke relatie met Engeland moet houden, en dat is naar zijn idee ook in het voordeel van Nederland. En of de banden tussen de landen zo close blijven als voor de brexit? "Dat hangt net zoveel af van de EU-landen als van ons."

Ster advertentie
Ster advertentie