Podcast

Speciaal voor de Boekenweek: extra afleveringen van de Boekenpodcast

foto: NTR/NPOfoto: NRT/NPO
  1. Nieuwschevron right
  2. Speciaal voor de Boekenweek: extra afleveringen van de Boekenpodcast

In Boekenweek trakteert de Boekenpodcast je elke dag op een speciale aflevering, waarin een presentator van NPO Radio 1 een duo vormt met een schrijver. De Boekenweek heeft dit jaar als thema Tweestrijd en samen bespreken ze ieder twee boeken waar het thema Tweestrijd een rol speelt. De bekende formule blijft hetzelfde: je hoort welke boeken welke snaren hebben geraakt bij deze boekenliefhebbers.

#49 - Boekenweekpecial! Met Jellie Brouwer en Helena Hoogenkamp - De Boekenpodcast

In de eerste aflevering gaan presentator Jellie Brouwer, bekend van Kunststof en schrijver Helena Hoogenkamp is gesprek over hun favoriete boeken in het thema Tweestrijd. Helena debuteerde dit jaar met Het aanbidden van Louis Claus, een debuut over hunkering, obsessie, rouw en de echo van het verleden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Naar Lillehammer, van Vonne van der Meer

Wat doe je als een moeder in de speeltuin aan je vraagt even op haar driejarige dochter te passen en vervolgens niet meer komt opdagen? Het overkomst Cécile in de roman Naar Lillehammer van Vonne van der Meer. Wanneer de moeder niet meer komt opdagen, neemt de kinderloze Cécile eerst alleen de zorg voor het kind op zich, maar algauw krijgt ze de moeder erbij: de Nigeriaanse Gladys wil met haar oude leven breken en voelt zich in de stad niet langer veilig.

"Het begon allemaal bij dat beeld. Ik was met mijn eigen kleindochter en zag dat zoiets plaatsvond", vertelde schrijver Vonne van der Meer eerder in Kunststof. "Terwijl de moeder wegrende dacht ik alleen maar: als dat kind zich nu omdraait op de schommel en ziet dat een wildvreemde vrouw haar aan het duwen is, dan is dat een hele slechte eerste herinnering. Zo ontstond het begin van mijn roman. Ik wist onmiddellijk: dat is een heel goed openingsbeeld."

De rest van de dag, van Kazuo Ishiguro

"Het is mijn lievelingsboek, al jaren", vertelt schrijver Helena Hoogenkamp in de podcast. In De rest van de dag van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro kijkt Mr. Stevens, een ouder wordende Engelse butler, terug op de tijd dat hij in dienst was van lord Darlington, in de jaren dertig en veertig. Zijn leven lang heeft hij zijn waardigheid afgemeten aan die van zijn werkgever, maar achteraf blijkt dat hij de ware aard van de gebeurtenissen verkeerd heeft ingeschat.

Helena: "Er komen regelmatig in het boek bespiegelingen voor over wat de echte dienstbaarheid is. Mr. Stevens komt tot de conclusie dat echte dienstbaarheid is dat je niet twijfelt aan wat je wordt gevraagd te doen. Tegen zijn pensioen kijkt Mr. Stevens terug op zijn leven. Zijn Lord stond niet aan de goede kant in de Tweede Wereldoorlog. Zijn levenswerk is het dienen van iemand die verkeerd was. Hij moet opnieuw kijken wat hij met de rest van zijn leven wil doen, met de rest van de dag.

De roman past in het thema Tweestrijd, omdat in het hele verhaal gaat over momenten waarop Mr. Stevens eigenlijk wordt gevraagd om wél iets te doen vanuit zichzelf."

De rest van de dag werd bekroond met de Booker Prize en werd verfilmd met Anthony Hopkins en Emma Thompson in de hoofdrollen.

Meer boeken

Jellie Brouwer en Helena Hoogenkamp bespreken verder De Terugkeer, van Esther Gerritsen en Op aarde schitteren we even, van Ocean Vuong. Emma Lesuis is alle afleveringen de host; ze begeleidt de gesprekken.

De Boekenpodcast

De Boekenpodcast verschijnt tweewekelijks op vrijdag. Onze presentatoren bespreken in wisselende duo’s recent verschenen boeken. De podcast is hier te beluisteren of op de bekende podcastkanalen.

Ster advertentie
Ster advertentie