Podcast

Opmerkelijke verhalen in nieuwe aflevering De Schaduwspits

foto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Opmerkelijke verhalen in nieuwe aflevering De Schaduwspits

Podcast De Schaduwspits is terug met een nieuwe aflevering. NOS-presentatoren Winfried Baijens, Rivkah op het Veld en Jeroen Gortworst vervolgen hun onderzoek naar homoseksualiteit in de voetbalwereld en vragen zich af wat de rol van de hooligans eigenlijk is. Want waarom kennen we in Nederland geen enkele profvoetballer die openlijk homoseksueel is en houdt het risico op spreekkoren en de agressie van supporters hen misschien tegen?

#6 - De harde kern - De Schaduwspits

In een eerdere aflevering deed iemand die op het hoogste niveau actief is in de voetbalwereld anoniem zijn verhaal. In de nieuwste aflevering staan de wrange belevenissen van Paul van Dorst, de oprichter van de lhbti-fanclub van Feyenoord, centraal.

Nadat hij bekend had gemaakt de Roze Kameraden op te willen richten, werd zijn sportschool in brand gestoken en stonden er anti-homoleuzen op zijn muur. “Het meest vervelende vind ik dat ze mijn omgeving erbij halen om mij te intimideren”, zegt Van Dorst. “In de week dat het hier gebeurde heb ik echt een paar keer over mijn schouder heen gekeken toen ik hier over straat liep. Het is een kwestie van tijd tot het volgende gaat gebeuren."

VI cameravrouw Jessica

Ook volgen de makers in deze aflevering het verhaal van cameravrouw Jessica. Negentien jaar werkte zij als cameraman bij de eredivisie, dit seizoen voor het eerst als cameravrouw. Jessica is in transitie en vertelt over een nare ervaring bij het programma VI. Ze was nog niet uit de kast als transgender toen uitgerekend zij in de studio het shot draaide waarin René van der Gijp zich verkleedde als Renate. “Dat was best confronterend en ik schrok daar toen enorm van”, vertelt Jessica. “Ik was heel erg bang, want op dat moment was ik nog de stoere jongen. Niemand wist dat ik graag vrouw zou willen worden en transgender was. Ik moest er echt van bijkomen dat dit letterlijk voor mijn neus had afgespeeld.”

Ook gaat Jeroen mee naar een vol stadion als Jessica daar weer voor het eerst als vrouw aan het werk is. Ze is als de dood dat supporters haar zullen aankijken, of haar zullen aanvallen als ze zien dat ze transgender is. Weten hoe het haar vergaat? Luister hier naar de nieuwe aflevering van De Schaduwspits.

De Schaduwspits

De presentatoren zijn ook nog altijd op zoek naar tips, adviezen, verhalen. Wil je iets kwijt? Mail dan. Niets zal gepubliceerd worden zonder je nadrukkelijke toestemming en je mail zal slechts gelezen worden door 3x2 ogen. Reageren? deschaduwspits@nos.nl

Ster advertentie
Ster advertentie