Podcast

Podcast De Dag: wie wil er nou homo-rolmodel zijn in de voetbalwereld?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: wie wil er nou homo-rolmodel zijn in de voetbalwereld?

Waarom zijn er geen openlijk homoseksuele topvoetballers in het Nederlandse mannenvoetbal? Een nieuwe podcast van de NOS laat zien dat het eigenlijk best begrijpelijk is. Maar toch: wie staat er op als rolmodel?

#854 - Wie wil er nou homo-rolmodel zijn in de voetbalwereld? - De Dag

"Is het echt nodig dat jullie aan iedereen vertellen dat je homo bent? Dat doen hetero's toch ook niet", vraagt oud-profvoetballer en voetbaltrainer Clarence Seedorf in 2017 aan een Duitse international die uit de kast is gekomen. Het fragment zit in de nieuwe NOS-podcast De Schaduwspits, een podcast die draait om de vraag waarom er geen openlijk homoseksuele topvoetballers zijn in het Nederlandse mannenvoetbal. De Duitse speler, Thomas Hitzlsperger, legt geduldig uit waarom dat volgens hem inderdaad nodig is.

Een rolmodel zoals Hitzlsperger ontbreekt in Nederland. NOS-collega's en lhbti'ers Rivkah op het Veld, Jeroen Gortworst en Winfried Baijens gingen naar zo iemand op zoek. Winfried vertelt in podcast De Dag over die gevoelige zoektocht, over de 'rauwe' gesprekken met jonge voetballers die hij over homoseksualiteit had en over de homoseksuele die actief is op het hoogste niveau in de professionele voetbalwereld die ze uiteindelijk konden spreken. "Ik begrijp wel waarom hij nu nog niet uit de kast wil komen."

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie