Podcast

Duizenden euro’s kwijt aan virtuele voetbalkaartjes in FIFA: ‘Voor kinderen vind ik het gewoon misdadig’

  1. Nieuwschevron right
  2. Duizenden euro’s kwijt aan virtuele voetbalkaartjes in FIFA: ‘Voor kinderen vind ik het gewoon misdadig’

Je ideale elftal samenstellen met virtuele voetbalplaatjes in FIFA Ultimate Team: voor veel jongeren is het een geliefd tijdverdrijf. De verkoop van pakketten met deze voetbalplaatjes stuit echter op veel weerstand. Volgens de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) valt dit onder gokken en dient het linea recta uit de game te verdwijnen. Het NPO Radio 1-collectief Alicante besteedt in de nieuwe podcast aandacht aan de lucratieve verkoop van spelerspakketten en onderzoekt of de controverse eromheen terecht is.

#28 - Dus je bent duizenden euro's kwijt aan FIFA: 'Het is naaierij eerste klas' (S02) - Alledaagse Vragen

Ultimate Team is een apart onderdeel van de populaire voetbalgame FIFA. Spelers kunnen in deze spelmodus hun eigen team samenstellen met behulp van spelerskaarten. Een manier om aan deze spelers te komen, is door pakjes met kaarten te kopen. Dit kan met munten die je in het spel verdient, maar ook door echt geld eraan uit te geven. FIFA-maker Electronic Arts verdient hier goud geld mee. In 2020 behaalde het bedrijf 1,62 miljard dollar omzet met de spelmodus Ultimate Team.

Rechtszaak

Hoewel de game dus veel populariteit geniet, is er ook de nodige kritiek op. In de podcast spreekt gamejournalist Jan-Johan Belderok over wat er volgens hem mis is met FIFA. Het feit dat Electronic Arts de verkoop van de game op kinderen richt, is volgens hem onacceptabel. ‘Ik heb geen problemen met gokken. Als je achttien jaar of ouder bent en je wilt je hele pensioen in FIFA-pakjes steken, prima, dat moet je helemaal zelf weten. Maar voor kinderen vind ik het gewoon echt misdadig.’

Ook officiële instanties vallen over de spelerspakketten in FIFA. In 2019 maakte de KSA bekend dat ontwikkelaar Electronic Arts de wet op de kansspelen overtrad. Net als Belderok maakt de instantie zich zorgen over de gevolgen voor jongeren die in de game worden blootgesteld aan de gokelementen. ‘Gamers zijn vaak jong en daardoor extra vatbaar voor het ontwikkelen van verslaving. Gokelementen horen daardoor niet thuis in games’, merkte René Jansen eerder op.

In een poging de gokelementen uit de game te krijgen, werd game-ontwikkelaar Electronic Arts een dwangsom opgelegd. Het Amerikaanse bedrijf ging hier niet mee akkoord en stapte naar de rechter. Deze concludeerde dat de KSA gelijk had, waarop Electronic Arts in hoger beroep ging. In een schikking is bepaald dat de verkoop van spelerspakketten door mag gaan, totdat er een oordeel is vanuit het hoger beroep. Wanneer de zitting plaatsvindt, is nog niet bekend.

4500 duizend euro

Een jongere die veel geld aan Ultimate Team heeft uitgegeven is de 21-jarige Jeremiah uit Spijkenisse. In de podcast vertelt hij over zijn ervaring met de game: ‘In FIFA 21 heb ik zeker boven de 3.000 euro uitgeven. Hoeveel het exact is durf ik niet te zeggen, maar ik gok dat het rond de 4.500 euro ligt.’

Volgens hem bevat de game zeker verslavende elementen. ‘Je blijft doorgaan tot je iets goeds hebt. Soms kan dat dan driehonderd euro duren voordat je een goede speler hebt en satisfied bent.’

Benieuwd naar het hele verhaal? De nieuwste aflevering van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in podcast-apps is de aflevering te vinden.

Alicante

Elke week brengt Alicante je een nieuw verhaal. Een verhaal waar je het met je vrienden over wil hebben. Een verhaal dat nog niet in het nieuws is, maar er wel hoort. Een verhaal dat je als twintiger kunt herkennen, maar waarvan je ouders denken: ‘hoe dan?!' Heb je een onderwerp of ken je een persoon waar Alicante een verhaal over moet maken? Stuur ons een bericht via Alicante@radio1.nl of DM via insta: @Alicante_NPORadio1.

Ster advertentie
Ster advertentie