Sport
KRO-NCRV

'Voetbalclubs verliezen grip op spelers door geldingsdrang van FIFA en UEFA'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Voetbalclubs verliezen grip op spelers door geldingsdrang van FIFA en UEFA'

"Door de financiële geldingsdrang van de FIFA en de UEFA hebben we eigenlijk een seizoen gekregen van 13 maanden, en dat heeft impact." Dat zegt sportjournalist Jaap de Groot bij Spraakmakers.

"Er is ooit berekend dat spelers fysiek 55 wedstrijden per seizoen kunnen spelen, maar als ze alles zouden spelen zitten ze inmiddels boven de 70." De Groot maakt zorgen over de gevolgen hiervan. "Ik ben benieuwd welke topspelers het EK gaan halen."

De sportjournalist stelt dat de clubs die steeds meer investeren in spelers vaak andere belangen hebben. "Dat heeft ook te maken met buitenlandse eigenaren. Er zitten Amerikanen, Aziaten en Arabieren bij, en die partijen zijn vaak ook beursgenoteerd."

De Groot benadrukt dat clubs "door die geldingsdrang van de FIFA en de UEFA steeds minder grip krijgen op de spelers, die hen heel veel geld kosten. Elk toernooi dat wordt georganiseerd door de FIFA of UEFA kost die clubs geld." Ook bevestigt hij dat de toenemende druk op de spelers impact kan hebben op hun gezondheid.

'Tot hier en niet verder'

Volgens de Groot zeggen veel clubs 'tot hier en niet verder'. Met de opzet van een Super League - een voorgestelde seizoensgebonden voetbalcompetitie voor clubteams in Europa - kunnen ze volgens hem zelf beslissen welke wedstrijden ze gaan spelen, en hoe ze die gaan spelen. "Het is een situatie die door de UEFA en de FIFA zelf in de hand is gewerkt." De Groot noemt het een kwestie van tijd voor die Super League van de grond komt.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie