Podcast
Ongehoord Nederland

Rutger van den Noort: 'De Europese Unie is the mother of all evil'

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutger van den Noort: 'De Europese Unie is the mother of all evil'

Exploderende gasprijzen, recordinflatie, kelderende koopkrachtcijfers, personeelstekorten, reusachtige woningnood, steeds meer immigranten, razendsnel stijgende hypotheekrente en natuurlijk de zogenoemde ‘stikstofcrisis’: om problemen zit Nederland niet verlegen. “De wal gaat het schip keren,” denkt Opiniez-redacteur Rutger van den Noort, stamtafelgast in de 36ste editie van Ongehoord Nieuwscafé. “Over ruim een half jaar zijn er Provinciale Statenverkiezingen en daarna misschien ook wel vervroegde Tweede Kamerverkiezingen. Dan krijgen we hopelijk een rechtse coalitie die orde op zaken gaat stellen.”


Zoals gebruikelijk neemt columnist Arthur van Amerongen het slotwoord voor zijn rekening. Presentatie: Yernaz Ramautarsing en Roelof Bouwman.

#36 - Rutger van den Noort: ‘De Europese Unie is the mother of all evil’ - Ongehoord Nieuwscafé

Internationale verdragen

Dr. Rutger van den Noort (40) is behalve redacteur van het onlinemagazine Opiniez ook ondernemer. Tot 2018 was hij tevens actief als voorzitter van de door hem opgerichte stichting De Nederlandse Leeuw, die met massaal bezochte brainstormsessies een alternatief probeerde te bieden voor “de progressief-liberale denkcultuur”.

Omdat Nederland zich heeft gecommitteerd aan allerlei internationale verdragen, zijn we de vrijheid kwijtgeraakt om zelfstandig problemen op te lossen, meent Van den Noort. “Stikstofafspraken, de EU, klimaatdoelstellingen: we hebben onszelf opgesloten. Doordat continu al die internationale besluitvorming op ons land drukt, wordt onze beleidsruimte kleiner en kleiner en komen we er niet meer uit.”

Beslissing nummer één zou daarom moeten zijn om het Nederlandse EU-lidmaatschap op te zeggen. “Dan krijgen we op veel beleidsthema’s weer ruimte om te gaan polderen. De Europese Unie is the mother of all evil. Er wordt in Nederland vaak heel moeilijk gedaan over het beëindigen van internationale afspraken. Maar ook in bijvoorbeeld het Vluchtelingenverdrag van de VN staat gewoon een clausule dat je het verdrag kunt opzeggen.”

BoerBurgerBeweging

Van den Noort heeft politiek onderdak gevonden bij de BoerBurgerBeweging (BBB). De partij van Caroline van der Plas onderscheidt zich volgens hem door nuchterheid. “Niet aan de populistische kant drie keer de bocht uitvliegen, maar ook niet meeheulen met alles wat met het kartel te maken heeft.”

Er zijn enorme groeikansen voor de partij, denkt Van den Noort. “BBB moet zich niet positioneren als links of rechts, maar als onder versus boven: als de partij die vecht tegen de elite, tegen Den Haag. Dan krijg je een heel ander speelveld en kun je zowel het electoraat van links als van rechts aanboren, en ook de kiezers in steden en vinexwijken.”

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie