Podcast

Code Oranje-lijsttrekker Richard de Mos: 'Een man van het volk die problemen wil oplossen'

foto: Commissie-Douwes/ PowNedfoto: Commissie-Douwes/ PowNed
  1. Nieuwschevron right
  2. Code Oranje-lijsttrekker Richard de Mos: 'Een man van het volk die problemen wil oplossen'

[Powned] Wie zit na 17 maart 2021 in het Haagse Torentje? Bram Douwes, voorzitter van de commissie-Douwes, neemt tot en met de verkiezingsdag acht mensen een scherp, maar fair, sollicitatiegesprek af in de PowNed podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president. Daarna zal de commissie een voordracht doen voor de nieuwe minister-president van Nederland.

De allerlaatste sollicitant is Richard de Mos, lijsttrekker van de vernieuwingsbeweging Code Oranje. In de Haagse gemeenteraad is zijn Hart voor Den Haag/Groep de Mos de allergrootste partij. Het lukte hem vorig jaar niet om burgemeester van Den Haag te worden. Nu waagt hij een poging om de belangrijkste landelijke functie in de wacht te slepen: het minister-presidentschap van Nederland.

#8 - Code Oranje-lijsttrekker Richard de Mos: 'Een man van het volk die problemen wil oplossen' - Sollicitatiegesprek met de minister-president

Even voorstellen

Nadat de commissievoorzitter de opbouw van het gesprek uit de doeken heeft gedaan, stelt de premierskandidaat voor vandaag zich in het kort voor. "Ik ben een volksvertegenwoordiger met ruime ervaring. Ik loop toch al meer dan tien jaar mee. Ik ben vooral een volksvertegenwoordiger die geïnteresseerd is in het oplossen van problemen. En daarom is het zo belangrijk dat ik minister-president word, want dit land heeft problemen genoeg die opgelost moeten worden. Dus daar gaan we werk van maken." De Mos vindt zichzelf de ideale kandidaat om na 17 maart intrek te nemen in het Torentje: "Ik ben een man van het volk, een man die tussen de mensen staat en niet boven de mensen. Ik wil de problemen die dit land heeft samen met mensen oplossen. Ik denk dat het heel belangrijk is voor een leider dat je het samen met de bevolking doet."

Jokkende Rutte

De Mos blijkt geen fan van de huidige bewoner van het Torentje. "Als je een minister-president bent die veel jokt, en dat heeft de heer Rutte natuurlijk gedaan, dan is dat niet goed. Ik denk dat je een voorbeeld moet zijn als minister-president en dat je hetgeen je het volk belooft ook gaat doen."

Mijn verhaal

Naar De Mos loopt nog steeds een justitieel onderzoek. De politicus wordt verdacht van corruptie en dat hij lid zou zijn van een criminele organisatie. Om zich te verdedigen schreef hij onlangs het boek Mijn verhaal.

"Een boek dat gretig over de toonbank gaat, omdat mensen willen weten hoe het precies zit. In dat boek leg ik uit dat ik als wethouder en als locoburgemeester datgene heb gedaan wat ik in mijn verkiezingsprogramma heb beloofd."

Hagenaar

Aan het eind van het sollicitatiegesprek krijgt de heer De Mos een aantal keuzes voorgelegd. Op de vraag: 'Hagenaar of Nederlander?' reageert hij subiet: "Hagenaar! Als minister-president ben ik er voor alle Nederlanders. Ik loop voor iedereen even hard, maar je moet nooit verloochenen waar je vandaan komt. Den Haag is mijn stad!"

Rijp beraad

De commissie-Douwes heeft de afgelopen weken acht sollicitatiegesprekken gevoerd, met talentvolle premiers-in-de-dop. Het denkwerk gaat nu beginnen voor commissievoorzitter Bram Douwes en de overige commissieleden. Rond de zomer komt de commissie met haar voordracht en weet het ganse land wie de nieuwe minister-president van ons land wordt. Tot die tijd: geduld is een schone zaak!

PowNed-podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president

De podcast Sollicitatiegesprek met de minister-president is sinds woensdag 17 februari wekelijks te beluisteren op nporadio1.nl en de bekende podcastplatformen. Elke woensdag, tot en met 17 maart, komt een nieuw sollicitatiegesprek online.

Ster advertentie
Ster advertentie