Podcast

Luister nu de podcast 'De Brand in het Landhuis'

foto: Youtubefoto: Youtube
  1. Nieuwschevron right
  2. Luister nu de podcast 'De Brand in het Landhuis'

[NTR] Op 7 december 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis om het leven. De excentrieke Vughtenaar bezat zo'n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

{podcast audio="73862" caption="#1 - Wie was Ewald Marggraff? " }

Waar zijn de miljoenen gebleven? Wat is er gebeurd met zijn schilderijencollectie? En waarom is er op deze vragen nooit antwoord gekomen? Als eind 2018, vijftien jaar na de brand, nog steeds nieuwe verhalen opduiken, besluit podcastmaker en acteur Simon Heijmans het tot op de bodem uit te zoeken.

Vindt hij de antwoorden? Wat is er waar van alle verhalen, wat is feit en wat is fictie? Luister naar zijn zoektocht in de zesdelige podcast De Brand in het Landhuis van NPO Radio 1 en de NTR.

Wie was Ewald Marggraff?

In de eerste aflevering van De Brand in het Landhuis gaat Simon terug naar zijn geboorteplaats Vught in Brabant. Hij is op zoek naar verhalen over de zonderlinge bewoner van het landhuis, Ewald Marggraff. In 2003 kwam Marggraff bij een felle brand om het leven en ook van zijn landhuis Zionsburg bleef weinig over.

Ruim 15 jaar later zijn de herinneringen aan de excentrieke Marggraff in het dorp nog springlevend. Wie was deze Ewald Marggraff? En met welke geheimen en raadsels is zijn dood omgeven? Waarom is er nooit iets teruggevonden van de miljoenen die Marggraff bezat? Hoe kan het dat ook zijn kunstcollectie spoorloos is verdwenen? En waar zijn de documenten van de ridders van Duitse Orde die in de kelder van het landhuis lagen?

Simon praat met bezoekers van het plaatselijke naaicafé, met oude kennissen Dinie en Wouter, met de burgemeester en hij hoort van het bestaan van een huisvriend van Ewald Marggraff. Brengen zij hem dichter bij het antwoord op zijn vragen?

De Brand in het Landhuis

is een podcast van Simon Heijmans. Eindredactie: Marion Oskamp, geluidsmixage: Sam Huisman. Luister naar de eerste drie afleveringen van de podcast via nporadio1.nl/podcast of op iTunes. Abonneer je nu!

Ster advertentie
Ster advertentie