Podcast
AVROTROS

De Kopgroep: Wonderstamppot bij UAE?

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Kopgroep: Wonderstamppot bij UAE?

Op de dag van de laatste Pyreneeënetappe moet De Kopgroep nog even bekomen van hoe twee renners van de uitgedunde UAE ploeg het hele peloton eraf reden. Mart vindt het verdacht. "Ik kijk met ogen die gevoed zijn met 40 jaar wielerjournalistiek. Als je ziet wat die Deen (Bjerg) en die Amerikaan (Mc Nulty) aan de kop van het peloton doen. Ze rijden de hele Jumbo-Visma ploeg en de hele Ineos ploeg eraf. Er gebeurden dingen waarvan je zegt: Hoe kan dit?"

#21 - Tour de France: Wonderstamppot bij UAE? (S11) - De Kopgroep wielerpodcast

Martijn vertelt dat ook onder de volgers in de Tour vraagtekens zijn over het onverwachts goede rijden van het restant van de ploeg van Pogaçar. Tegelijkertijd kan hij zich niet voorstellen dat ze tijdens de Tour doping zouden gebruiken. “Dat lijkt mij zo dom en zo naief, je weet dat dat gaat uitkomen.” “Of ze eten wonderstamppot zegt Mart Smeets, die paralellen ziet met het begin van het EPO tijdperk, toen er ook enorme krachtsverschillen tussen renners waren. "Er kan best een nieuw middel zijn. Het hele peloton werd weggereden, ze kwamen als stof aan." “Of het was wijwater.”, zegt Joost met een knipoog naar Lourdes, de startplaats van vandaag.

Held van de dag

Fabio Jakobsen reed zichzelf helemaal kapot om op tijd binnen te komen op Peyragudes en had uiteindelijk nog 18 seconden over. Ploeggenoten schreeuwden hem toe tijdens zijn laatste meters en eenmaal over de finish stortte uitgeput tegen de boarding aan. Prachtige beelden en heroisch. Dat was vroeger wel anders vertelt Mart. “Er werd nooit gewacht op de laatste renners. De uitzending stopte tien minuten, een kwartier na binnenkomst van de winnaar Er zijn heel veel renners die zo aankomen, maar Jakobsen heeft een verhaal aan zijn kont. Joost vraagt zich af of Jakobsen door het afzien in de bergen nog wel kans maakt in de laatste mogelijkheden in de sprint. Volgens Martijn past de mentaliteit van Jakobsen bij die van de ploeg Quickstep, waar Morkov ook bleef doorrijden hoewel hij niet meer op tijd kon aankomen. “Liever een uur buiten tijd aankomen, dan vrijwillig je rugnummer afdoen.”

Monsieur 69: het geheim van Elba

Simone Velasco kwam gisteren als 69e over de streep. Niemand van DeKopgroep wist dat de renner meedeed aan de ronde van Frankrijk. “Hij heeft zich nooit van voren laten zien, heeft nooit achteraan gehangen.”, zegt Joost. Een kleine renner, zowel fysiek als in prestaties, zegt Mart. Wel won hij ooit de Italiaanse voorjaarsklassieker de Trofeo l’Aguila. Martijn weet dat het Velasco afkomstig is van Elba, dat zijn vader en grootvader ook wielrenners waren en dat hij als kind veel gezeild heeft. Joost weet dat Velasco een tatoeage in zijn nek heeft van Elba en ook de tekst I’ll be my only judge. Verder een stevige torso die hij graag showt op Instagram: “Een Italiaanse showboot.”

De Vaderlandse tourcanon: Hennie Kuiper

Mart plaatst vandaag Hennie Kuiper in de Tourcanon. Een bescheiden man, maar veel meer dan dat. ”Hij was een geweldige wereldtopper, reed vier keer toptien in de Tour de France. Hij had de Tour ook kunnen winnen, bijvoorbeeld in 1977, maar zijn ploegleider Peter Post liet hem (te) lang knechten voor de Duitser Thurau die het geel had gepakt. Ook vergat Kuiper zelf door te rijden toen hij op Alpe d’Huez won waardoor hij het geel op acht seconden miste. In Parijs had hij een achterstand van 38 seconden op Bernard Thévenet, die jaren later toegaf doping te hebben gebruikt. Ook won hij alle klassiekers, (met uitzondering van Luik-Bastenaken-Luik, werd Olympisch kampioen en wereldkampioen. En bleef een verdomd aardige, bescheiden wielervolger.”

foto: ANP

Hennie Kuiper op de Keutelberg

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie