Corona in de TBS: Patiënt op IC en medewerkers besmet
- Nieuws
- Corona in de TBS: Patiënt op IC en medewerkers besmet
[KRO-NCRV] Tbs-kliniek De Rooyse Wissel, in het Limburgse Venray, staat in de brandhaard van het coronavirus. "We hebben te maken met enkele besmette patiënten en medewerkers. Eén patiënt ligt met ernstige klachten op de intensive care. Dat opent ogen van andere patiënten", vertelt algemeen directeur Hyacinthe van Bussel in de podcastserie TBS.
"Er is minder gedoe en er zijn minder incidenten," vervolgt Van Bussel, "maar dat wil niet zeggen dat dat goed is. Het is juist onze taak om te zien hoe iemand zich gedraagt en dat doe je juist door gedoe te creëren, dat hebben we nu stilgelegd."
In de kliniek zijn meerdere afdelingen na een coronabesmetting in quarantaine geweest. Een patiënt ligt met ernstige verschijnselen op de intensive care. "Ik heb hem naar het ziekenhuis gebracht", zegt sociotherapeut Jan. "Ik schrok echt hoe snel zijn toestand verergerde. Hij is nu stabiel, maar ik maak me nog wel veel zorgen."
'Vermoeiend, al die virologen op de groep'
Mathieu, veroordeeld tot twintig jaar tbs met dwangverpleging, kreeg vóór de coronacrisis te horen dat hij met onbegeleid verlof mag. Maar door de maatregelen moet hij nu binnen blijven. "Het komt je strot uit. Met al die zogenaamde virologen op de groep. Elke dag wordt hetzelfde cd'tje aangezet en komen ze 's ochtends even het journaal uitspreken. Vermoeiend. Ik mis gewoon m’n vrouw en kind."
Zijn persoonlijk begeleider Anja ziet Mathieu daarom niet vaak meer op de groep. Hij trekt zich terug en is veel aan het sporten. "Ik zie dat bajesgedrag weer bij hem. Dat trainen en eiwitten eten deed hij daar ook. Hij is zijn wereldje kleiner aan het maken, Mathieu kan zo beter met de spanningen omgaan. Het is heel zwaar."
'Behandeling staat stil'
"M'n werk, m'n vrijheid, m'n boodschappen, m'n dagelijkse sleur, boem, dat valt allemaal weg", zegt John, die al 17 jaar in de tbs zit. Hij woont nog in de kliniek, maar werkt al buiten. "Het is zwaar. Ik probeer veel te bellen met mijn vriendin."
"In dit stadium van de behandeling ga je kijken hoe iemand functioneert als je degene telkens een beetje meer vrijheid geeft", zegt zijn hoofd behandeling Rens van Eijk. "Die toetsing valt nu helemaal weg. En dat betekent dat iemand stilstaat in z’n traject."
Radiojournalist Tom Veldhuijzen ging embedded in de tbs, om daar met patiënten en medewerkers te praten over het leven in een behandelkliniek. Luister alle podcastafleveringen
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.