Podcast

'Sywert heeft het te veel over de slurf van de olifant, in plaats van de olifant zelf'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sywert heeft het te veel over de slurf van de olifant, in plaats van de olifant zelf'

[EO] Sywert van Lienden heeft het te veel over het slurfje, terwijl hij het over de olifant moet hebben. Dat zeggen De Spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries in hun gelijknamige podcast, waarin de mediastrategie van Van Lienden besproken wordt. "Het enige wat we willen weten is: heeft hij er nou vet veel geld aan verdiend, terwijl hij zich voordeed als barmhartige Samaritaan? En daar is nog steeds geen antwoord op gekomen", zegt Julia Wouters.

#24 - Een nieuw kabinet voor de zomer! - De Spindoctors

Van Lienden zei altijd dat hij mondkapjes regelde zonder winstoogmerk, maar de Volkskrant bracht naar buiten dat hij er mogelijk toch veel geld aan verdiende. Volgens Jack de Vries zit daar direct het grootste probleem. "Hij heeft een soort 'moral highground' voor zichzelf bedacht en vervolgens blijkt dat niet conform de waarheid. Daar zit de grootste reputatieschade en ook de grootste valkuil, als je het vanuit het communicatie-aspect bekijkt."

Wouters is het met hem eens: "Je kan best winst op iets maken. Maar hij heeft zich er altijd op beroepen dat hij het deed vanuit zijn goede hart."

Tegenaanval

Toch vond De Vries de tegenaanval van Van Lienden de volgende dag best overtuigend. Hij kon ook niet anders, zegt De Vries. "Hij werd fors aangepakt. Dat hij de indruk had gewekt dat hij alles voor het goede doel deed. Vervolgens bleek er toch een commercieel belang te zijn."

Pas de dag erna kwam hij met zijn tegenaanval. "Door aan te geven van: 'Ik heb eerst een voorstel gedaan aan het Ministerie van VWS via mijn stichting, een goedkoop voorstel, en die is afgewezen'. En vervolgens moest hij een bedrijf oprichten om een commerciële aanbieding te doen", aldus Jack de Vries, Dat was een goede tegenzet, vindt hij, want het ministerie had daar geen antwoord op. "De stand is even 1-1", concludeert hij dan ook.

Knurften

Zijn collega Julia Wouters kan zich daar niet in vinden: "Ik zie dat toch anders. Ik heb ooit een communicatieregel gehoord 'je moet het niet over de slurf hebben als er nog een hele olifant achterstaat.' En Van Lienden communiceert over dat slurfje. Het enige wat we willen weten, de olifant, is: heeft hij er nou vet veel geld aan verdiend terwijl hij zich voordeed als een barmhartige Samaritaan? Dat willen we weten. En daar is nog steeds geen antwoord op gekomen." Hij heeft het alleen maar over slurfjes, staart en oren, zegt Wouters.

Bovendien heeft hij een enorme ommezwaai gemaakt, zegt Wouters. "Hij heeft gezegd 'jullie zijn allemaal knurften, jullie kunnen er niks van, zelfs ik kan het. Met een enorme hoogmoed erbij, een enorm dedain naar ambtenaren. En dan blijkt hij een financiële cowboy te zijn geweest." Er is volgens zowel beide spindoctors maar één oplossing: vertel hoe de olifant er uitziet.

Bitchslappen

In de podcast bespreken De Spindoctors verder de nieuwste ontwikkelingen rondom de formatie, de breuk binnen de Brabantse coalitie en ze hebben het over bitchslappen. Luister De Spindoctors via je favoriete podcastapp of op de site van NPO Radio 1.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie