Podcast
VPRO

'Het blijkt maar weer: je kunt je hele leven vullen met Bruce Springsteen'

foto: Warner Bros - Filmdepotfoto: Warner Bros - Filmdepot
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het blijkt maar weer: je kunt je hele leven vullen met Bruce Springsteen'

In de nieuwe aflevering van Radio Cinema staat de film Blinded by the Light in de spotlight. Niet toevallig heeft deze film dezelfde titel als een van Springsteens liedjes. Maar film die niet gaat over Bruce Springsteen zelf, het gaat over één van zijn fans. Een Pakistaanse puberende jongen ontdekt op een dag de muziek van Springsteen en er gaat een wereld voor hem open: hij herkent zich helemaal in de teksten, zijn religie is geboren.

Radio Cinema: Blinded by the Light

"Of het een goede film is weet ik niet. Maar het was fantastisch om ernaar te kijken," vindt Pieter van der Wielen. Samen met Maartje Willems bespreekt hij de film. Maartje: "Toen ik de trailer zag deed het me denken aan Yesterday – een film waarin een jongen wakker wordt op straat en de Beatles nooit hebben bestaan. Die film was best strak. Deze film is veel echter, gaat meer over wat muziek met iemand kan doen."

Pieter kan er kort over zijn: een echte fan van Bruce Springsteen is hij niet. "Maar toch is het wonderlijk om te merken dat je alle liedjes in de film kunt meezingen, ook al ben je geen grote fan." Pieter mag dan wel geen grote liefhebber zijn, er zijn áltijd fans in de buurt, vertelt Maartje. Zijn muziek is simpelweg nog steeds waanzinnig populair.

Quote

Blinded by the light is een comedy die soms opeens ontspoort in een musical met dansscenes op straat

Pieter van der Wielen

Muziekfilms

Blinded by the Light is zeker niet de enige film over Bruce Springsteen. En het is ook zeker niet de enige film over een muzikant of band. Zo is er Walk the Line over Johnny Cash en natuurlijk Mamma Mia met de muziek van Abba. "Muziek spreekt veel mensen aan en dat werkt goed in de bioscoop," aldus Maartje.

"De film deed ook denken aan Bohemian Rapsody, ook Freddie Mercury zat in zo’n situatie,” zegt Pieter. Blinded by the Light gaat namelijk ook over een jongen met een Pakistaanse achtergrond, die eigenlijk nergens thuis is. En uiteindelijk is het ook gewoon een film over de pubertijd. Maartje: "Je zoekt naar een plek waar je thuishoort tijdens je pubertijd. En die plek, die is in ieder geval niet daar waar je bent."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie