Podcast

Alicante – Is gezelligheid een basisbehoefte geworden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alicante – Is gezelligheid een basisbehoefte geworden?

Op mentaal vlak lijken vooral de jongeren de dupe te zijn geweest van de coronamaatregelen. Experts maken zich zorgen over de sociaal emotionele ontwikkeling van jongeren en pleiten voor extra aandacht. Realiseren we ons nu dat sociaal contact en gezelligheid een basisbehoefte van ons is geworden? Het podcastteam van Alicante zoekt het voor je uit.

#5 - Is gezelligheid een basisbehoefte? (S03) - Alledaagse Vragen

Voor de aflevering bezocht Alicante-verslaggever Aron de Jong zijn oude middelbare school De Nieuwe Veste in Coevorden. Daar sprak hij met zijn oud-docent maatschappijleer Maarten over de verschillen tussen leerlingen voor en ná corona. "Je ziet het verschil met name in de groepsdynamiek. Er is een grote onrust in de klas en ze hebben veel concentratieproblemen. Zo hebben ze al moeite om nota bene een lesuur van veertig minuten vol te houden."

"Het is ook alsof ze elkaar extreem nodig hebben om iets te compenseren. Dat is natuurlijk ook niet zo gek, want ze hebben ook daadwerkelijk sociale interactie gemist."

Desgevraagd laat hij ook weten bezorgd te zijn over de invloed van de coronacrisis op de leerlingen die hij de afgelopen jaren in de klas heeft gehad. "Ik ben inderdaad bang voor meer depressief gevoel bij jongeren. Dat zien we ook hier bij ons op school. Het is belangrijk om ons ervan bewust te zijn dat er nu een generatie rondloopt met een wat ander gevoel. Zij hebben gewoon twee jaar gemist van datgene wat zo belangrijk is: de puberteit."

Verloren generatie

De zorgen van de leraar stroken met de cijfers. Volgens het CBS heeft vrijwel de helft van alle jongeren aangegeven dat de coronacrisis hun leven in het algemeen negatief heeft beïnvloed. Daarnaast zouden ze vaker stress hebben ervaren en hun leven als uitzichtloos bestempelen.

Ook gezondheidszorgpsycholoog Najla Edriouch ziet dat de coronacrisis bij jongeren tot meer psychische problemen heeft geleid. "De invloed van de crisis is heel divers. Je ziet dat jongeren bijvoorbeeld somberheid ontwikkelen omdat ze hun ritme kwijtraken of activiteiten wegvallen."

Onderzoek van haar collega’s Paul van der Heijden, Odilia Laceulle en Leanne van Est toont aan dat er een duidelijke stijging van psychische klachten is bij de jeugd. Wel is het volgens Edriouch nog te vroeg om van een verloren generatie te spreken: "Maar het ligt er wel aan hoe de komende periode eruit gaat zien en wat er ingezet gaat worden om de mentale gezondheid van jongeren goed te houden. Er wordt momenteel heel erg gefocust op het inhalen van schoolwerk. Dat is natuurlijk heel logisch, maar het is in deze levensfase ook heel belangrijk dat er aandacht komt voor het verbeteren van het mentale welzijn de en sociale contacten."

Benieuwd naar het hele verhaal? De nieuwste aflevering van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in podcast-apps is de aflevering te vinden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie