Podcast
EO

'Luister minder naar economen', adviseert deze econoom

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Luister minder naar economen', adviseert deze econoom

Ons vertrouwen in de economie is onhoudbaar. Dat stelt econoom Paul Schenderling in De Ongelooflijke Podcast: "We zijn 200 jaar begoocheld over de oorzaak van economische groei."

#145 - Vreugde (en God) vinden in extreme economische tijden (met Paul Schenderling en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

De afgelopen tweehonderd jaar hebben we in het Westen door de economische groei een enorme zekerheid opgebouwd. Volgens Schenderling is het gangbare economische verhaal dat dit komt door de markteconomie en menselijke inventiviteit, echter onjuist: "Uit onderzoek blijkt dat zonder extractie van goedkope arbeid uit het mondiale Zuiden en natuurlijke hulpbronnen, er niets van die groei van de afgelopen twee eeuwen overblijft."

De econoom betoogt dan ook dat onze huidige manier van leven nog maximaal twee decennia houdbaar is, voordat we worden gedwongen om te stoppen met economische groei. "Dan zijn we sowieso tegen de planetaire grenzen opgebotst. Ik heb echter een sterke voorkeur voor een vrijwillige route, zodat we het op een eerlijke manier kunnen doen", aldus Schenderling.

Religieus geloof

Hoe kan het dat we tot op heden dan nog zo vasthouden aan dit economische verhaal? Volgens Schenderling is dit een religieuze vraag: "Ik denk echt dat er een spirituele crisis aan ten grondslag ligt: economie is een religie. Wij voelen ons zeker en veilig bij geld." Hij stelt daarom dat het zaak is om minder naar economen te luisteren: "Eigenlijk is de enige manier waarop je andere keuzes kunt maken, door er een minstens zo vertrouwenwekkende optie tegenover te stellen."

Schenderling kijkt daarbij naar theologen en filosofen: "De oppositie tegen het economie-geloof, moet komen van niet-economen. Durf te zeggen: er moeten waarden boven onze economie uitgaan." Volgens de econoom leert de geschiedenis dat dit mogelijk is: "Ons religieuze geloof in de economie komt alleen voor in het Westen van de laatste tweehonderd jaar. Daarvoor is onze hoogste bron van vertrouwen altijd in God en de gemeenschap geweest. Dat is een realistisch mensbeeld."

Ster advertentie
Ster advertentie