Podcast

'Ondanks de Brexit, moet Nederland blijven samenwerken met Groot-Brittannië'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ondanks de Brexit, moet Nederland blijven samenwerken met Groot-Brittannië'

[EO] Nederland en de EU moeten blijven samenwerken met de Britten, ook na de Brexit. Die oproep doet de Nederlandse ambassadeur in Groot-Brittannië, Karel van Oosterom in Europa Draait Door.

Van Oosterom was te gast bij Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn in de eerste aflevering van de podcast in 2021.

#43 - Het Capitool bestormd, Britse COVID en de eerste week brexit: Het is 2021! (S02)

De ambassadeur is vrij nieuw in Londen. Tot voor kort was hij het hoogste wat een Nederlandse diplomaat kan bereiken: permanent vertegenwoordiger bij de VN op het moment dat ons land 1 jaar lid was van de Veiligheidsraad. Van Oosterom speelde een jaar lang mee in de hoogste divisie.

Brexit

Nu moet de diplomaat zich bezighouden met prozaïscher zaken dan de internationale veiligheid; Brexit, bijvoorbeeld. De eerste week in 2021 viel mee, omdat er in het begin van het jaar niet zoveel handelsverkeer is, maar over een paar weken wordt het drukker. Als de handel echt op gang komt, zullen de rijen vrachtwagens snel groeien.

Aan Nederlandse zijde lijkt men goed voorbereid. Er zijn 900 extra douaniers aangenomen en er zijn parkeerplaatsen gecreëerd voor vrachtwagens. Nederlandse versproducten blijven natuurlijk gevoelig voor oponthoud. En dat laatste kan natuurlijk ook door de Britten zelf veroorzaakt worden. Er zijn berichten dat aan Britse zijde vissen die naar Frankrijk geëxporteerd moeten worden liggen te rotten op de kade.

Capitool

Naast aandacht voor de Brexit, wordt natuurlijk ook de situatie in Washington besproken. Arjan van der Horst, vriend van de show en voormalig Amerika-correspondent vertelt dat Trump de boel jarenlang ophitste, en dat de bestorming van het Capitool het gevolg was.

Volgende week ontvangen Tim en Arend Jan de voormalige Duitsland-correspondent, Margriet Brandsma om te spreken over de komende Duitse verkiezingen in september. Angela Merkel, de machtigste vrouw van Europa, zal vervangen worden door een man. Wie gooit de hoogste ogen?

Vragen kunt u ons mailen via europadraaitdoor@eo.nl

Ster advertentie
Ster advertentie