Podcast

Wat De Boer Schaft op bezoek bij een viskwekerij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat De Boer Schaft op bezoek bij een viskwekerij

[NTR] In een nieuwe aflevering van de podcast Wat de boer schaft brengt Petra Possel een bezoek aan Dave Bout, die kweekvisserij Seafarm heeft in Kamperland.

#7 - Viskweker Dave Bout

Vissersgevoel

Zoon Dave, 32 jaar oud, kwam tien jaar geleden in het bedrijf van zijn vader, die uit een familie van vier generaties vissers komt. Vader verkocht zijn kotter en werd viskweker aan wal. Met vader Bout heeft hij nog op zee gevist, maar die boot is verkocht. "Ik denk dat ik meer plezier heb aan wal. Terwijl ik aan boord ook heel mooi vond, hoor."

"Een visser zit vier, vijf dagen op zee. Ik heb daar een speciaal gevoel bij." Het vissersgevoel, Dave legt uit wat het is. "Er iedere week meer uit halen dan de week ervoor. Andere plekken vinden dan de ander. Goed weer, slecht weer, noorderwind, het is altijd anders, prachtig."

Sinds 1993 is het bedrijf bezig met het kweken van vis, het kweekt op duurzame wijze tarbot. Dit omdat deze vis in de Noordzee tamelijk schaars is geworden en de regelgeving als gevolg daarvan ook steeds strenger werd. "Wij kweken tarbot. Daarnaast hebben we een bedrijf dat babyvisjes maakt. Met moeder- en vadervissen maken we eitjes, die we laten uitgroeien tot een grote tarbot. Dat is een proces van drie, vier jaar. Ook hebben we een visserij en handel in schaal- en schelpdieren. Die vissen en verwerken wij. Die verkopen we aan landen in Europa."

Petra Possel en Dave Bout bij kweekvisserij Seafarm

Ontdekking zoutwaterbron

"We zitten net aan de andere kant van de stormvloedkering, dus op 500 meter van de Noordzee. We zijn er vijftien jaar geleden achter gekomen dat wij over een bron beschikken met zout water. Op zeventig meter diepte hebben wij zout water en daar onttrekken wij ons water vandaan. Dat is super schoon: door het zand is dat gezuiverd. Het is altijd dezelfde temperatuur, omdat het zo diep is. En daar doen we eigenlijk alles mee, daar laten we de vis mee groeien."

De vissen bij Seafarm zwemmen in gigantische bassins met daarin water uit een eigen diepe bron uit de Oosterschelde. Ze groeien op zonder hormonen of antibiotica. Het bedrijf exporteert inmiddels naar alle hoeken van Europa en wordt ook door landen ver daarbuiten benaderd vanwege hun expertise op gebied van duurzaam gekweekte vis.

Wat de Boer Schaft

In de 10-delige podcastserie Wat de boer schaft gaat Petra Possel (NTR's Mangiare!) op bezoek bij boeren en vissers. Samen gaan ze het land op, het water op, de stal in. Ze praten over de oogst, de teelt, het land, de familie, de omgeving en natuurlijk actuele kwesties, zoals de boerenopstand, het supermarktprijsbeleid en de stikstofcrisis. Luister hier de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie