Podcast

Podcast De Dag: Tussenstand: de wetenschap versus corona

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Tussenstand: de wetenschap versus corona

[NOS] Veel mensen zien de komst van een vaccin tegen corona als dé oplossing voor de crisis die de pandemie wereldwijd veroorzaakt.

{podcast audio="126651" caption="#565 - Tussenstand: de wetenschap versus corona " }

Aan zo'n vaccin, dat besmettingen moet voorkomen, wordt dan ook met man en macht gewerkt: volgens de wereldgezondheidsorganisatie worden er momenteel ongeveer 70 coronavaccins ontwikkeld, waarvan er acht veelbelovend uitzien. Daarnaast zijn er talloze onderzoeken naar bestaande geneesmiddelen die mogelijk kunnen helpen om tegen het virus te vechten als iemand besmet is geraakt. In podcast De Dag een update van hoe ver de wetenschap inmiddels gevorderd is.

Viroloog Hanneke Schuitemaker van farmaceutisch bedrijf Janssen Vaccines uit Leiden weet alles over de ontwikkeling van de vaccins. Zij leidt het team van één van die acht veelbelovende onderzoeken en houdt ondertussen zo goed mogelijk in de gaten welke vorderingen er elders in de wereld worden gemaakt.

Mark de Boer, internist-infectioloog in het Leids Universitair Medisch Centrum, onderzoekt sinds februari samen met een grote groep deskundigen de ontwikkelingen op het gebied van geneesmiddelen die mogelijk kunnen helpen bij de bestrijding van corona. Naast het veelbesproken malariamiddel hydroxycholoroquine, waar president Trump vol op inzet, zijn er volgens hem meer middelen interessant om te bestuderen.

Podcast De Dag

Elke werkdag staat er vanaf 12.00 uur een nieuwe podcast van De Dag klaar op je favoriete podcastplatform. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website en app, Spotify, iTunes, Google Podcasts en Stitcher. Vergeet je niet te abonneren! Dan ontvang je dagelijks een melding wanneer een nieuwe aflevering van De Dag verschijnt.

Ster advertentie
Ster advertentie