Podcast
NOS

Podcast De Dag: Poetins en Prigozjins plannen met Afrika

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: Poetins en Prigozjins plannen met Afrika

Door de oorlog in Oekraïne worden de geopolitieke kaarten opnieuw geschud. Ook de invloed van de Westerse landen in Afrika komt anders te liggen. En daar maken Poetin en Prigozjin maar al te graag gebruik van.

#1402 - Poetins en Prigozjins plannen in Afrika - De Dag

In Sint-Petersburg is vandaag en morgen de Rusland-Afrika top. Tijdens deze top praat Poetin met Afrikaanse leiders over onder meer wapens en veiligheid. Wat natuurlijk ook op de agenda staat, is de voedselzekerheid. Rusland liet eerder deze maand de graandeal met Oekraïne klappen en dat merken de Afrikaanse landen. De top staat ook in het teken van geopolitieke verschuivingen en Poetin zal proberen uit te stralen dat er nog wél leiders zijn die met hem willen praten, vertelt Afrika-correspondent Elles van Gelder in De Dag.

En niet alleen Poetin leunt naar het Afrikaanse continent. Ook Wagner-leider Prigozjin kijkt die kant op, vertelt Mirjam de Bruijn in podcast De Dag. Zij is hoogleraar Afrikanistiek aan de Universiteit Leiden en ziet met lede ogen hoe de Wagner-groep z'n territorium in Afrika uitbreidt.

Gerelateerde podcast

De Dag

De Dag

Ster advertentie
Ster advertentie