Podcast

Europa staat stil door corona, 'Europa Draait Door' niet

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europa staat stil door corona, 'Europa Draait Door' niet

[EO] Boris Johnson besmet, zijn minister van Volksgezondheid besmet, zijn belangrijkste medisch adviseur in quarantaine. Ineens zit het hart van de Britse corona-operatie thuis opgesloten. Juist op een moment dat de Britse NHS, de gezondheidszorg, steeds verder onder druk komt te staan. Kunnen de Britten deze crisis nog wel aan?

Correspondent Tim de Wit en historicus Arend Jan Boekestijn bespreken het in een nieuwe aflevering van hun podcast Europa Draait Door. Al staat Europa momenteel vooral volledig stil. En dat zorgt ervoor dat er weer voldoende te bespreken is deze week.

{podcast audio="125637" caption="Europa Draait Door #3 - Europa staat stil..." }

Waar is Brussel?

Bijvoorbeeld over de rol van de EU. Waar is Brussel in deze crisis, vragen veel mensen zich af. Het antwoord is complex. Niet in de laatste plaats omdat lidstaten over hun eigen volksgezondheidsbeleid staan.

En is er voldoende solidariteit tussen de Europese landen? Nederland kreeg flinke kritiek van Zuid-Europese landen over de starre houding gisteren. De EU-correspondent van de Vlaamse VRT Rob Heirbaut legt uit waar al die spanningen vandaan komen. En geeft ook antwoord op de vraag waarom de Belgen zo boos zijn op het "gevaarlijke Nederlandse beleid."

Rusland en China

En hoewel er hier en daar steeds meer hulpinitiatieven vanuit de EU op gang komen, sturen ook Rusland en China plots hulp naar Italiƫ. Rijden er Russische legervoertuigen over Italiaanse snelwegen. Wat zit daar achter?

Tot slot gaat het over het meest bizarre beeld in Londen afgelopen week. Een uur nadat Boris Johnson via een videoboodschap bekend maakt dat hij besmet is met het coronavirus, rent zijn belangrijkste adviseur Dominic Cummings Downing Street uit met zijn tas onder zijn arm. Waarom deed hij dat?

Drie kwartier coronaduiding, ideaal om naar te luisteren tijdens het vele binnen blijven. Luister hier naar de aflevering van deze week en vergeet je niet te abonneren.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie