Naar homepage
Podcast

Wat is belangrijker: geopolitiek of financiële soliditeit?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat is belangrijker: geopolitiek of financiële soliditeit?

[EO] Het zijn spannende tijden in Brussel. De Europese regeringsleiders zijn bijeen om een deal te sluiten over een herstelfonds. De podcast Europa Draait Door staat deze week in het teken van deze EU-top. Te gast is Rem Korteweg, expert van het instituut Clingendael.

#19 - Wat wint het op de EU-top: macht of geld? (S02)

Onlangs zei de oud-directeur van de Nederlandsche Bank Lex Hoogduin dat solidariteit en soliditeit hand in hand moeten gaan. Met andere woorden, dat ons land alleen bereid moet zijn om geld te geven (of daar garant voor moet staan) als de ontvangende landen beloven hervormingen door te voeren. Zou Rem Korteweg het hiermee eens zijn?

Of voelt Rem zich meer thuis bij onze andere gasten, zoals Caroline de Gruyter (NRC-Handelsblad) of Kalin Anev Janse (ESM), die het geopolitieke belang van de instandhouding van de eurozone uiteindelijk belangrijker achten dan de hervormingen? Of anders geformuleerd, optimistischer zijn over de kans dat Italië nu na decennia van dralen wel gaat hervormen.

Rem Korteweg toont zich een groot diplomaat. Hij zegt in de podcast dat beide perspectieven, het financiële en het geopolitieke, relevant zijn. Sterker nog, het een kan niet zonder de ander. Europa kan nooit duurzaam geopolitieke macht projecteren als de muntunie zwakke lidstaten blijft houden die permanente transfers noodzakelijk maken.

Huawai

In de podcast wordt er eveneens aandacht besteed aan Huawei. De Britse regering heeft onder druk van Trump en een deel van de Conservatieve Partij besloten om helemaal niet meer in zee te gaan met 5G van Huawei. De Chinese ambassadeur in het VK reageerde direct en stelde represailles in het verschiet. Ook de Queen die zoomt met een lid van het Britse bobslee-team passeert de revue.

Kortom weer een interessante aflevering van Europa Draait Door! Luister de aflevering via de site, de app of platforms zoals iTunes.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie