Podcast
VPRO

Wat zijn de ambities van de machtigste man ter wereld?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zijn de ambities van de machtigste man ter wereld?

China is razendsnel opgeklommen tot wereldmacht. En als het aan leider Xi Jinping ligt, blijft het daar niet bij. Want volgens de Chinese Droom van Xi wordt China het knooppunt van de nieuwe wereld. Maar wie is de man achter deze enorme ambities? In de eerste aflevering van de nieuwe podcastserie De Rode Draad gaat radiomaker Saar Slegers op zoek naar het antwoord op die vraag. Want wie is Xi?

"De Chinezen noemen hem vader Xi, en dat hoort hij graag", vertelt China-correspondent Cindy Huijgen. "Hij wil overkomen als de strenge doch rechtvaardige leider met grote plannen voor de toekomst. In de ogen van Xi is China een eeuw lang vernederd door het westen, maar nu gaat het land zich laten zien."

#1: Wie is Xi? - De Rode Draad

En die ambities zijn best terecht volgens geopolitiek expert Ties Dams: "Xi is echt de machtigste man ter wereld en één van de weinigen die de potentie heeft om langetermijndoelen daadwerkelijk te realiseren." En die kansen heeft Xi volgens Dams zelf gecreëerd, door zich te omringen met mensen die zeer loyaal aan hem zijn. "Xi heeft de teugels in handen, en nu kunnen de paarden gaan rennen."

Geboren in het centrum van de macht

Want al op jonge leeftijd ontdekte Xi de kracht van de Chinese heerschappij, maar ook de schaduwzijde daarvan. Als zoon van een belangrijke vertrouweling van voormalig president Mao Zedong groeide hij op in het centrum van de macht. Maar toen zijn vader bij de president uit de gratie viel en in de gevangenis belandde, moest hij vluchten voor zijn leven. Al op negenjarige leeftijd werd Xi overal achtervolgd.

"Die ervaringen hebben Xi gevormd tot de president die hij nu is", zegt Ties Dams. "Hij heeft aan den lijve ondervonden hoe enorm de privileges van de Chinese machthebbers zijn, maar ook hoe gevaarlijk het is als je die uit je handen laat lopen." Xi doet er daarom alles aan om stevig in het zadel te blijven zitten.

Maar hoe houdt Xi zijn eigen macht precies in stand? En wat komt terecht van zijn enorme ambities voor de komende jaren? In de nieuwe podcast De Rode Draad van VPRO’s Bureau Buitenland en NPO Radio 1 onderzoekt Saar Slegers de toekomstplannen van deze wereldmacht.

Luister de eerste afleveringen in NPO Luister, via de VPRO, NPO Radio 1 en alle populaire podcastplatforms.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie