Cultuur & Media
NTR

Ongewenste kinderloosheid in een wereld waarin alles kan

foto: Foto door Martine van der Voortfoto: Foto door Martine van der Voort
  1. Nieuwschevron right
  2. Ongewenste kinderloosheid in een wereld waarin alles kan

Hoe accepteer je dat je geen kinderen kunt krijgen in een wereld waarin alles medisch-technisch mogelijk lijkt? Het is de centrale vraag in de documentaire van Inés ten Berge, te gast in Kunststof. "De wens om een kind te krijgen blijft, en zelfs mijn twijfels of ik er wel alles aan heb gedaan."

Het verdriet dat ongewenste kinderloosheid heet

"Ik heb altijd gedacht dat als ik tegen de 50 zou lopen, het grootste leed over kinderloosheid wel geleden zou zijn en ook het verlangen wel weg zou zijn. Maar niets is minder waar", vertelt filmmaker Inés ten Berge (49) over het startpunt van haar documentaire Heb je kinderen?.

'Een leven zonder kinderen is ook gelukkig zeggen mensen wel'. Of, 'je kunt niet alles hebben'. Zomaar uitspraken van mensen tijdens het maken van de film. "Sommigen zeiden ook: Waar begin je aan, laat het rusten", vertelt Ten Berge. "Tegen die mensen zei ik: jij denkt dat die pijn er niet is als ik het er niet over heb, maar dat is niet zo."

Quote

Ik heb me eindeloos ingelezen

Ines ten Berge

In een heel persoonlijke zoektocht vertelt Ten Berge over haar sterke kinderwens, haar eerdere vruchtbaarheidsbehandelingen en hoe die op niets zijn uitgelopen. Ook praat ze met anderen over hun lot, hun keuzes, hun dilemma's en het verdriet dat ongewenste kinderloosheid heet.

"Ik heb alles rondom ongewilde kinderloosheid zo intens bekeken, ik heb me eindeloos ingelezen. Nu weet ik dat de boosheid die je kunt voelen, uitgestelde rouw is en verdriet. Ik ben ook in de rouw geweest."

De documentaire Heb je kinderen? is op 9 december om 20.25 uur te zien op NPO 2.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie