Podcast
NTRVPRO

Kunnen zelfs de jongste kinderen trauma's oplopen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen zelfs de jongste kinderen trauma's oplopen?

Na een ingrijpende gebeurtenis in het leven van haar zoontje, begint Elena Dikomitis zich vragen te stellen: Hoeveel van wat hij meemaakte is achtergebleven in zijn brein? Zijn die verborgen herinneringen schadelijk? En hoe zou het zijn voor kinderen die met hun ouders zijn gevlucht uit oorlogsgebied? Die vragen hoopt podcastmaker Elena Dikomitis in de nieuwste DOCS te beantwoorden.

#101 - Getekend - DOCS

Hoe zou dat eruitzien: vijf of zeven jaar aan herinneringen? Zijn er herinneringen die meer plaats innemen dan andere? Ligt alles in de juiste volgorde? En hoeveel ruimte is er nog over? Kan ik een herinnering groter of kleiner maken door er vragen over te stellen? Het zijn vragen die centraal staan in de zoektocht van Elena Dikomitis.

Een tekening van haar zoon ontketent een zoektocht naar de impact van trauma op het geheugen van kinderen en hoe ze daar mee omgaan. Onderweg ontmoet ze specialisten maar ook Taghrid, een moeder uit Syriƫ, die tot dezelfde conclusie komt als Elena: "Onze kinderen tekenen wat wij willen uitgummen."

Getraumatiseerde kinderen dragen een onzichtbare koffer met zich mee; een koffer vol herinneringen. Psychologe Marloes de Kok gebruikt dat beeld als ze kinderen behandelt en neemt dan haar eigen koffertje mee gevuld met bloemen en stenen: "De stenen staan symbool voor ernstige, traumatische, pijnlijke ervaringen; de bloemen voor blije momenten." Het helpt kinderen om zich bewust te worden van wat ze hebben meegemaakt en erover te praten. Maar als taal te kort schiet, wordt er getekend.

foto: Elena Dikomitis

'Getekend' is een intiem verhaal over het universele karakter van trauma en een poging om iets van het verborgen leed zichtbaar te maken.

#101 - Getekend - DOCS

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie