Podcast
VPRO

Verliest Oekraïne na de Midterms de Amerikaanse steun?

foto: Europa Draait Doorfoto: Europa Draait Door
  1. Nieuwschevron right
  2. Verliest Oekraïne na de Midterms de Amerikaanse steun?

Op 8 november zijn er tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten, en wordt er een nieuw Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat gekozen. In de peilingen gaat het nek-aan-nek tussen de Democraten en de Republikeinen. Mocht Biden zijn meerderheid in beide kamers verliezen, wordt het voor hem enorm lastig om nog plannen door te voeren, en komt mogelijk ook de steun voor Oekraïne in het gedrang. "Dat er hierover zorgen bestaan in Oekraïne kan ik me goed voorstellen," stelt Eelco Bosch van Rosenthal in een nieuwe aflevering van de VPRO-podcast Europa Draait Door.

#43 - Midterms in VS: wat als Biden straks vleugellam is? (S04) - Europa draait door

Republikeinse steun aan Oekraïne

Tot nu toe hebben de Amerikanen voor zo’n 65 miljard dollar aan geld en wapens geleverd aan Oekraïne. Tegelijkertijd merkt Bosch van Rosenthal, die voor Nieuwsuur richting de VS trok, dat de steun daarvoor aan Republikeinse zijde aan het dalen is. Zo weigerden er recentelijk zo’n tien van de vijftig Republikeinse senatoren om in te stemmen met een nieuw steunpakket voor Oekraïne.

Mochten de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden krijgen, dan wordt Kevin Mccarthy voorzitter. Volgens Bosch van Rosenthal heeft ook hij zich al kritisch uitgelaten over de steun aan het land in oorlog. "Die heeft ook wel gezegd 'we krijgen ook in Amerika een zware winter en hoge energieprijzen, dus dit is niet voor eeuwig.'"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steun tot aan de zomer

Ook historicus Arend Jan Boekestijn maakt zich grote zorgen. "Het is wel zo dat er nog veel geld in de pijplijn zit dat ze ook niet zomaar kunnen stoppen. Maar ja, dat zou tot volgend jaar zomer voldoende zijn, maar daarna speelt het direct natuurlijk," vertelt Boekestijn.

Europa Draait Door

Europa Draait Door is de wekelijkse podcast van Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn, waarin ze proberen om grote actuele onderwerpen in Europa meer inzichtelijk te maken. Luister via NPO Luister of andere podcastplatforms!

Ster advertentie
Ster advertentie