Podcast

Gommers: 'Geef leraren voorrang met inenting als je scholen opent'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gommers: 'Geef leraren voorrang met inenting als je scholen opent'

[EO] "Als je scholen weer volledig opent, kan dat alleen als je leraren nu voorrang geeft bij het vaccineren," zegt intensivist Diederik Gommers in de podcast Virusfeiten. "Ik zou zeggen: bescherm die leraren snel. Ik ben daar een groot voorstander van."

#28 - AstraZeneca én Pfizer combineren: kan dat? - Virusfeiten

Dit weekend buigt het kabinet zich over de vraag of de middelbare scholen weer helemaal open kunnen en of de anderhalve meterregel dan ook losgelaten kan worden. Het OMT is om een advies gevraagd. OMT-lid Diederik Gommers ziet wel mogelijkheden voor het openen van scholen.

De intensivist is naar eigen zeggen 'een groot voorstander' van het snel vaccineren van leraren zodat de scholen weer open kunnen. "We zien nog steeds een toename in besmettingen van jeugdigen, ondanks de geldende maatregelen. Ik ga er niet over hoe belangrijk het is dat jeugd weer snel naar school zou kunnen, maar als je de scholen weer opendoet zou ik zeggen: bescherm de leraren dan."

Flexibiliteit

Gommers vindt het belangrijk dat er meer flexibiliteit in de vaccinatiestrategie komt. "We krijgen nu echt veel vaccins en we zitten niet meer in een situatie waarbij mensen met een verhoogd risico voorrang moeten krijgen, die zijn allemaal al uitgenodigd. Om grote aantallen snel weg te werken is het natuurlijk makkelijker om gewoon te prikken op leeftijd, maar ik denk dat het moment nu is aangebroken om een beetje flexibel te worden. Zo ook bij de 60-65 jarigen die zich nu niet laten vaccineren omdat ze het Astra-vaccin niet willen. Ik vind dat gevaarlijk en zou graag zien dat die mensen mogen kiezen."

In Virusfeiten praat Tijs van den Brink wekelijks met Diederik Gommers en Marion Koopmans. Luister het via de site van NPO Radio 1 of je favoriete podcastplatform.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.


Ster advertentie
Ster advertentie