Podcast

John heeft al 17 jaar tbs: 'Ik viel vaak terug in drugsgebruik'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. John heeft al 17 jaar tbs: 'Ik viel vaak terug in drugsgebruik'

[KRO-NCRV] John zit al 17 jaar in de tbs, bijna twee keer zo lang als een gemiddelde behandeling duurt. Een drugsverslaving heeft hem lange tijd parten gespeeld. In de vierde aflevering van de podcastserie TBS staat zijn verhaal centraal, en de continue strijd van een tbs-kliniek om drugs buiten de deur te houden.

"Ik heb het heel zwaar gehad", legt John uit, die nu in de derde tbs-kliniek zit. "Ik viel vaak terug in drugsgebruik en had geen vertrouwen in mezelf."

"John heeft een hechtingsstoornis en is ernstig getraumatiseerd door een waarschijnlijk pedofiele oom. Hij zag er grijs uit en zat zwaar blowend op zijn kamer", zegt zijn eerdere hoofd behandelaar Jan. "Maar na veel gesprekken groeide er een behandelrelatie en is dit een succesverhaal geworden. Ik ben trots als ik hoor hoe hij het nu doet."

Preresocialisatie

John zit nu op de zogenoemde preresocialisatie-afdeling. Patiënten wonen nog in de kliniek, maar zijn bijna elke dag buiten voor werk of boodschappen.

Op die afdeling kom je niet zomaar, vertelt manager Aranea. "Patiënten moeten therapieën grotendeels hebben afgerond, op onbegeleid verlof kunnen, stabiel zijn in hun gedrag en medicatietrouw zijn."

Hoofd behandelaar Rens voegt eraan toe: "En we letten heel erg op betrouwbaarheid. We toetsen of ze zich aan afspraken kunnen houden, daar tillen we heel zwaar aan."

‘Verlatingsangst’

"Waar ik het meest last van had, is verlatingsangst, het gevoel dat mensen me niet vertrouwen. Als je dat gevoel van jongs af aan hebt, dan wordt het een lastig verhaal. En ik heb het nu terug gekregen, dat komt mede door mijn vriendin en de behandelaren hier in de kliniek", vertelt John.

In de zesdelige podcastserie TBS praat radiojournalist Tom Veldhuijzen met patiënten, behandelaren en medewerkers van FPC De Rooyse Wissel in Venray. Luister hier het verhaal van John:

{podcast audio="126611" caption="#4 - Verslaving" }

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie