Podcast
BNNVARA

Pro-anorexia websites blijken bron van kindermisbruik

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Pro-anorexia websites blijken bron van kindermisbruik

Al meer dan 20 jaar bestaan er pro-ana websites waar extreme afvaltips worden gedeeld. De tips die hier worden gedeeld dragen grote gezondheidsrisico’s met zich mee, maar er blijkt nog een veel groter probleem schuil te gaan achter deze websites. Uit onderzoek van het Centrum tegen Kinder- en Mensenhandel (CKM) en GGZ Rivierduinen blijkt dat op deze sites een groot aantal malafide ‘afvalcoaches’ actief zijn. Zij veinzen de jongeren te helpen met afvallen, maar zijn uit op seksuele beelden of zelfs misbruik van deze jongeren.

#18 - Hoe kan het dat jonge meisjes in de ban raken van ‘pro-ana’? (S03) - Alledaagse Vragen

CKM

In 2019 deden het CKM en GGZ Rivierduinen onderzoek naar Pro-ana coaches die zichzelf via sociale media aanbieden als afvalcoach. Zo’n zogenoemde Pro-ana coach beweert jongeren te kunnen helpen bij hun afvaldoelen. Maar in de meeste gevallen blijken deze coaches uit te zijn op seksueel expliciet beeldmateriaal of zelfs op seksueel misbruik. ‘We hebben voorbeelden uit ons onderzoek waar minderjarige meisjes zijn verkracht door deze coaches. Onder het mom van afvallen maken deze mensen misbruik van een zeer kwetsbare groep. We zijn verschrikkelijke dingen tegengekomen zoals de uitspraak: wist je dat je door seks kan afvallen’, vertelt Shamir Ceuleers van het CKM.

Het staat gelijk aan loverboy praktijken

Iemand die de kwalijke kanten van Pro-ana websites heeft ervaren is Anne Top. Zij lijdt al ruim zeventien jaar aan de psychische aandoening anorexia en heeft dergelijke websites veelvuldig bezocht. Met Pro-ana coaches heeft ze geen ervaring, maar ze heeft wel zelf onderzoek gedaan toen ze hierover hoorde. ‘De dingen die ik daar tegenkwam staan eigenlijk gelijk aan loverboy praktijken en deze mensen moeten berecht worden. Het meest schokkend vond ik te ontdekken dat een van de coaches bij Defensie werkte. Iemand die nota bene ons land verdedigt’.

De politiek moet in actie komen

In de loop der jaren zijn er meerdere moties ingediend en aangenomen om de problematiek rondom deze websites te stoppen. Desondanks lijkt actie vanuit de politiek uit te blijven. Volgens GroenLinks-kamerlid Lisa Westerveld is het belangrijk dat de regering de urgentie gaat inzien van dit probleem: ‘Doordat dit onderwerp weer in de media verschijnt, geeft het ons een aanleiding om opnieuw Kamervragen te stellen. Dus dat gaan we ook zeker doen naar aanleiding van jullie podcast. We gaan opnieuw vragen hoe het ervoor staat met de uitvoering van eerder aangenomen moties én wat de regering de aankomende tijd gaat doen tegen de websites en de coaches die daar actief zijn.’

Zit jij momenteel in een soortgelijke situatie en heb je hulp nodig, neem dan (anoniem) contact op met Fier, slachtofferhulp Nederland, GGZ Rivierduinen of met Proud2beme

Benieuwd naar het hele verhaal? De nieuwste aflevering van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in podcast-apps is de aflevering te vinden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie