Podcast

Broederliefde: zo los je een familieruzie (niet) op

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Broederliefde: zo los je een familieruzie (niet) op

In de nieuwe DOCS Broederliefde probeert documentairemaakster Caroline van Keeken een familieruzie tussen haar vader en oom op te lossen. Maar dat blijkt geen eenvoudige opgave. Waarom is het oplossen van familieruzies zo lastig?

Meteen luisteren: Broederliefde - DOCS

Familieruzie

Aan een doodstille weg in een gehucht in Zeeuws-Vlaanderen wonen twee broers pal naast elkaar: Peter (76) en Geertjan (74). Ze hebben ruzie. Al een jaar of tien. Ze wisselen geen woord meer met elkaar, maar als ze tóch eens contact hebben, dan verloopt dat meestal schreeuwend.

''Al jaren hoor ik de problemen aan, die mijn vader ondervindt. Het blijft telkens een gedoe.'' Dan is het een luifel die te ver uitsteekt, of een verkeerd geparkeerde auto van de ander. ''De laatste jaren is het alleen maar extremer geworden.'' Dat moet eens een keer ophouden, vindt Van Keeken. En dus besluit ze een verzoening te bewerkstelligen.

Breder fenomeen

Dat de twee broers ooit zo vertrouwd waren maar nu elkaar grootste pest zijn, is volgens de documentairemaakster een breder fenomeen. ''Het feit dat je broers bent, betekent niet dat je elkaars beste vrienden bent. In vriendschappen buiten familieleden om zit soms meer band.''

Toch ziet ze graag dat de twee broers op hun oude leeftijd vrede met elkaar vinden. Het heen en weer geëtter is misschien ook een teken om op een vreemde manier contact te onderhouden met je broer, vertelt Van Keeken. ''Ik denk dat mijn vader heel van mijn oom houdt, en andersom ook. Daarom gun ik allebei de broers verzoening in hun laatste jaren.''

Zitten de broers daarop te wachten, en gaat het Van Keeken lukken om ze weer te herenigen? Luister nu naar de DOCS Broederliefde.

foto: Maxime Beerkens

Caroline van Keeken

Meer van Caroline van Keeken

Onlangs werd - tevens bij de VPRO - de singleplay ‘Misschien hadden we dit niet moeten doen’ van Caroline van Keeken gepubliceerd in de podcast De Verhalen. Met deze audioproductie debuteerde ze als maker van audiodrama. Broederliefde is haar eerste documentaire. Meer weten? Zie: www.carolinevankeeken.nl.

DOCS

Iedere week brengt DOCS persoonlijke, indringende documentaires over zeer uiteenlopende onderwerpen. Soms actueel, soms tijdloos, altijd bijzonder. De documentaires van DOCS zijn onder andere te horen in de NPO Luister app, of via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie