Podcast
EO

De Spindoctors: 'Politiek Den Haag draait te veel om beeldvorming'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Spindoctors: 'Politiek Den Haag draait te veel om beeldvorming'

De huidige politieke cultuur draait te veel om beeldvorming. Dat stellen voormalig spindoctors Jack de Vries en Julia Wouters in de podcast De Spindoctors. "Politieke partijen staan in een permanente staat van campagne en de gedachte om herverkozen te worden."

Volgens Wouters zijn niet alleen de voorlichters bezig met beeldvorming, maar staat het hele politieke bedrijf in het teken van de media. "Jack en ik zijn van de beroepsgroep die verantwoordelijk is voor de beeldvorming, maar het politieke moet gaan om de realiteit. Er gaat iets mis als het alleen maar om de beeldvorming gaat." De afgelopen jaren is dat volgens Wouters het geval.

#21 - Is de angel in Den Haag eruit en kan de formatie verder? - De Spindoctors

Jack de Vries zegt dat deze situatie inherent is aan de mediacratie waar we tegenwoordig in leven. "Politieke partijen staan in een permanente staat van campagne." Daar doet volgens hem niet alleen het kabinet, maar ook Kamerleden aan mee. Dat hangt samen met de intrede van een zogenoemde 'inquisitiedemocratie', waarin van politici wordt geëist af te treden, wanneer zij een fout hebben gemaakt.

Debat

Wouters en De Vries bespreken in de podcast ook het debat over de notulen van de ministerraad. In aanloop naar dat debat ergerden beiden zich aan het optreden van minister Koolmees in Op1. Volgens Wouters was de D66-politicus daar meer bezig met zijn eigen leed dan met dat van de ouders die getroffen zijn door de Toeslagenaffaire: "Ik vind emotie bij politici heel erg fijn, maar het is vervelend dat we die emotie alleen zien als ze zelf betrapt zijn of als ze zelf een verwijt krijgen."

Wouters en De Vries vinden het debat niet zo spannend als het debat over de mislukte formatie, waarin demissionair premier Rutte het erg lastig had. "De angel is er een beetje uit..." aldus Wouters. Volgens De Vries komt dat door de nieuwe gewoonte om in de eerste termijn van de Kamer al een motie van wantrouwen in te dienen. "Dan heeft een debat geen zin meer."

Formatie

Hoewel Wouters niet weet wie de notulen aan RTL Nieuws gelekt heeft, denkt zij dat het de VVD niet verkeerd uitkomt: "De pijn heeft zich verspreid. Ook CDA, D66 en CU hebben vieze handen. Het gaat niet meer over Mark Rutte, maar over de cultuur." Daardoor zien de Spindoctors dat de voormalige coalitie ook gezamenlijk het debat proberen te framen door te stellen dat er nu problemen moeten worden opgelost. Wouters kijkt met interesse naar het vervolg van de formatie: "Rutte slaat er net zo slecht voor als een week geleden, maar hij staat er niet meer alleen zo slecht voor."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie