Naar homepage
Podcast

'Macron schaakt simultaan op nationale en internationale schaakborden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Macron schaakt simultaan op nationale en internationale schaakborden'

[EO] In Europa Draait Door staat deze week Frankrijk centraal. Tim de Wit en Arend Jan Boekestijn spreken correspondent Kleis Jager van Trouw en het FD. Voor de Franse president Macron is het lastig het evenwicht te bewaren, vertelt hij.

#23 - President Macron: alleenheerser of de grote advocaat van een verenigd Europa? (S02)

Binnenlands probeert Macron sociaaleconomische hervormingen door te voeren waartegen 'de gele vestjes' te hoop lopen. Zo heeft hij de arbeidsmarkt hervormd waardoor mensen makkelijker ontslagen kunnen worden maar daardoor ook makkelijker kunnen worden aangenomen. Dit beleid heeft inderdaad de werkloosheid verminderd voordat COVID kwam. Tegelijkertijd probeert hij de onzekerheid te verminderen door de scherpe kantjes van globalisering af te slijpen maar dat vereist medewerking van Brussel.

EU-hervormingen

Indien Macron erin zou slagen om de binnenlandse hervormingen tot een goed einde te brengen kan hij met meer gezag hervorming van de EU bepleiten. Macron heeft met de EU grote plannen omdat hij onder de indruk is van de machtsontplooiing van China en Rusland. Tegelijkertijd moet hij constateren dat Trump de NAVO verzwakt heeft met zijn weigering om onomwonden de bijstandsclausule van de NAVO te onderschrijven.

In deze nieuwe wereld zal de EU meer moeten samenwerken om de slagkracht te vergroten. Vandaar dat hij pleit voor een Europese interventiemacht en meer samenwerking op het terrein van de Europese defensie. Hij pleit eveneens voor een versterking van de eurozone en beschouwt het Coronafonds slechts als een eerste stap op weg naar een Europese kapitaalmarkt.

Libanon

In de podcast wordt er eveneens aandacht besteed aan Macron’s bezoek aan Libanon na de ramp in de haven. Libanon heeft natuurlijk sterke historische banden met Frankrijk. Het Libanese volk is de ontstellende corruptie van het oude regime spuugzat. Macron is erop gebrand dat de hulp niet in de verkeerde zakken verdwijnt.

In de Middellandse Zee loopt de spanning op. Turkije schrikt er niet voor terug om binnen de territoriale wateren van Griekenland gas en olie te exploreren. Macron stuurde er gelijk een oorlogsfregat en twee gevechtsvliegtuigen naartoe om Griekenland bij te staan. Zolang EU niet over een eigen defensiemacht beschikt en Trump een andere kant opkijkt springt Parijs in het machtsvacuüm.

Loekasjenko

Ook de situatie in Wit-Rusland komt aan bod. Het regime van Loekasjenko is in grote moeilijkheden gekomen. Poetin wacht nog even af. Of hij blijft Loekasjenko steunen of hij zorgt ervoor dat het nieuwe regime Rusland goed gezind is. Dat laatste lijkt niet onmogelijk.

Kortom weer een interessante aflevering van de podcast Europa Draait Door! Luister hem via de site, de app of via je favoriete podcastplatform.

Ster advertentie
Ster advertentie