Naar homepage
Podcast

Windsurfer Kiran Badloe: 'Ik wil in Tokio de vlag dragen'

foto: NOS Olympische podcastfoto: NOS Olympische podcast
  1. Nieuwschevron right
  2. Windsurfer Kiran Badloe: 'Ik wil in Tokio de vlag dragen'

[NOS] Terwijl Nederland momenteel piept en kraakt onder de hitte, is naar het strand gaan voor deze Olympische sporter de gewoonste zaak van de wereld. Tweevoudig wereldkampioen windsurfen Kiran Badloe heeft het strand van Scheveningen als zijn 'thuiskantoor'.

#4 - Dit zijn volgens Kiran Badloe de mooiste en lelijkste plek om te surfen

Het is voor hem een van de grootste veranderingen geweest tijdens de coronaperiode, vertelt hij in de vierde aflevering van de NOS Olympische podcast. "Sinds 2013 ben ik nooit langer dan twee maanden achter elkaar thuis geweest. Nu heb ik tijd om mijn stad te ontdekken"

In een serie van dertig persoonlijke gesprekken met olympische sporters tellen we met de NOS Olympische podcast af naar Tokio 2021. Badloe is volgend jaar als tweevoudig wereldkampioen RS:X in Tokio torenhoog favoriet voor olympisch goud.

Eiland-vibe

Badloe vertelt aan Henry Schut hoe hij leerde surfen op Bonaire, waar hij een paar jaar woonde. Meteen verkocht was hij niet. Maar de liefde voor de sport groeide en inmiddels is hij de beste van de wereld. Dankzij een mix van eiland-vibe en de Nederlandse topsportmentaliteit. Hij komt op de mooiste plekken van de wereld, maar heeft ook zorgen om het milieu en hoe er op die plekken met de omgeving wordt omgegaan.

Natuurlijk gaat het in de podcast ook over mentor, vriend en concurrent Dorian van Rijsselberghe. Badloe werd in maart wereldkampioen, voor Van Rijsseberghe. Daardoor pakte hij het enige Olympische ticket voor Tokio. Badloe moest in de laatste race vijfde worden, en dat lukte na een flinke inhaalrace maar net.

Einde verhaal

"Ik dacht in die laatste race van het WK wel: hier gaat ie, dit is einde verhaal. Voor mij was het een mentaal ding. Drie of vier jaar geleden had ik gedacht: tiende is wat het is. Nu had ik zoiets van tiende is niet genoeg, dus het is niet genoeg. Daar zit voor mij enorm veel groei."

Inmiddels is voor Badloe de voorbereiding op Tokio begonnen. Maar ook die van de volgende Olympische Spelen, die van Parijs is al van start gegaan. Want in 2024 is het spectaculaire 'foilen' Olympisch. En die campagne is ondanks dat de Spelen van Tokio een jaar zijn uitgesteld, ook al volop bezig.

De vlag

En hij heeft een boodschap voor chef de mission Pieter van den Hoogenband: "Ik zou het heel tof vinden om de vlag te dragen. De olympische wedstrijd zelf is niet zo bijzonder, die varen we jaar in jaar uit. Maar het hele festijn erom heen wel. De opening en de sluiting, ik vind vlaggendrager een van de mooiste dingen die je dan kan doen."

Eerder in de NOS Olympische podcast spraken we met Pieter van den Hoogenband, Estavana Polman en Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. Tot september is er wekelijks een nieuwe aflevering te beluisteren, daarna komt er iedere twee weken een nieuwe podcast online. Na dertig interviews is de laatste aflevering te horen in juli 2021, precies op het moment dat de Olympische Spelen in Tokio (hopelijk) beginnen.

NOS Olympische podcast

De NOS Olympische podcast is hier te beluisteren. Wil je geen enkele aflevering missen? Abonneer je dan via je favoriete podcast-app.

Ster advertentie
Ster advertentie