Podcast
EO

Ineens waren ze daar: 'steunzenders' voor een nieuwe termijn voor Hugo de Jonge

  1. Nieuwschevron right
  2. Ineens waren ze daar: 'steunzenders' voor een nieuwe termijn voor Hugo de Jonge

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge ligt al sinds het begin van de coronacrisis onder vuur, maar ineens was daar afgelopen week een artikel in het AD waar verschillende CDA-mastodonten het opnamen voor de minister en hem nomineerden voor nog een termijn. 'Steunzenders', noemt oud-spindoctor Jack de Vries dat in de podcast De Spindoctors.

In De Spindoctors praten Jack de Vries, oud-spindoctor van het CDA, en Julia Wouters, oud-media-adviseur van de PvdA, over de spins en frames rondom de formatie. Of het 'Hugo moet blijven'-stuk van het AD een bewuste spin was, weet hij niet, maar het inzetten van 'steunzenders' is wel een beproefde methode van spinnen: een hele groep partijmastodonten laten opdraven om een bepaald geluid te laten horen, kan enorm nuttig zijn voor een partij.

Een bekend voorbeeld voor het gebruik van steunzenders was het media-offensief van de VVD na ‘de nacht van Rutte’. De partij had ongeveer in elke talkshow een oudgediende zitten. Ook het mogelijke CDA-offensief was breder: in Sven Op 1 sprak ook Ben Bot zijn steun uit voor De Jonge.

#15 - Mag Hugo de Jonge door in een volgend kabinet? (S02) - De Spindoctors

Ervaring

De Vries zelf is ook zo’n steunzender, vertelt hij in De Spindoctors. Hij vindt in lijn met het advies van Herman Tjeenk Willink om mensen met relevante ervaring op een dossier te zetten. "Als we ervan uitgaan dat Corona nog even onder is, hebben we weinig andere mensen met zoveel ervaring op dit dossier dan Hugo de Jonge."

Volgens Julia Wouters kan De Jonge beter opstappen: "Wat het volk van hem meekrijgt zijn die eindeloze persconferenties en het nieuws dat wij de hekkensluiter van Europa zijn, bijvoorbeeld op het gebied van boosters", zegt ze. Door zijn slechte imago wordt draagvlak de coronamaatregelen minder, denkt ze: "Of het nou zijn schuld is of niet, hij is er het gezicht van," vindt Wouters.

Ster advertentie
Ster advertentie