Podcast

Nieuwe podcast geeft unieke inkijk in het zware leven van een jeugdvoetballer

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe podcast geeft unieke inkijk in het zware leven van een jeugdvoetballer

[EO] De EO en NPO Radio 1 presenteren vandaag 'De Fragiele Droom', een meeslepende podcast rondom de voetballende broers Illaijh (14, Feyenoord) en Feliciano (15, ADO Den Haag). Nog nooit eerder zat je als luisteraar zó diep in de loodzware en keiharde wereld van het professionele jeugdvoetbal.

Sportjournalist Thomas van Veen volgde afgelopen jaar intensief het leven van de broers. Illaijh speelt in de jeugd van Feyenoord, Feliciano in die van ADO Den Haag. Beiden dromen ze van een grootse toekomst, bij Liverpool of Barcelona.

Luister hier aflevering 1:

{podcast audio="146864" caption="#1 - Het gaat goedkomen mama" }

Illaijh, Thomas van Veen en Feliciano (v.l.n.r.)

POP-gesprek

Maar die droom is fragiel, zo blijkt. Van de jongens die in jeugdteams van profclubs spelen, haalt minder dan een tiende het eerste elftal. Drie keer per seizoen hebben de jongens een gesprek over hun Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP), waarin wordt gekeken hoe het staat met hun ontwikkeling. Voldoen de spelers niet? Dan kan het zo afgelopen zijn.

In aflevering 1 van de podcast, die nu online staat, mag Van Veen meeluisteren met een POP-gesprek van Illaijh bij Feyenoord. Ook spreekt hij veelvuldig de moeder van de jongens, Angelique.

Gezin

De voetbaldroom van Illaijh en Feliciano heeft grote invloed op het gezin waar ze vandaan komen. Moeder Angelique werd afgelopen jaar meerdere malen geopereerd omdat er baarmoederhalskanker werd geconstateerd. Haar ziekte heeft ook invloed op de jonge spelers, blijkt uit de podcast.

De komende tijd zal wekelijks een nieuwe aflevering van De Fragiele Droom online komen. Deze zijn te beluisteren via onder andere de website van NPO Radio 1, de app, iTunes en Spotify.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie