Podcast
AVROTROS

Gesteggel over coronastrategieën in de nieuwe Jortcast

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Gesteggel over coronastrategieën in de nieuwe Jortcast

Moet de overheid in tijden van een pandemie de teugels strakker aanhalen of juist wat meer laten vieren? De Vlaamse filosoof Maarten Boudry - auteur van het boek Eerste hulp bij pandemie - ziet graag een strikt regime zoals het Nieuw-Zeelandse en Australische beleid. Te rigide, vindt presentator Jort Kelder. Hij laat de verantwoordelijkheid liever bij de mensen zelf. Maar roei je daarmee een virus uit? De twee steggelen over verschillende coronastrategieën in de nieuwe Jortcast.

#333 - Coronafilosofie met de bejaardenhater - De Jortcast

Video niet beschikbaar

Met mondkapje op

Boudry’s filosofie reikt tot in de radiostudio, zelfs tijdens het gesprek met Jort draagt hij een mondkapje. Maar Boudry wil de coronasceptici op een punt best gelijk geven: het coronavirus is zeker niet het ergst mogelijke virus. ‘Er zijn virussen denkbaar die de dodelijkheid hebben van ebola en de besmettelijkheid van mazelen.’ En hoewel Boudry hoopt dat een pandemie nooit meer voorkomt is het volgens hem erg onwaarschijnlijk dat het de laatste keer zal zijn dat een virus zich over de wereld verspreidt.

Als dat gebeurt, hoopt hij dat we in ieder geval beter voorbereid zijn. ‘Het feit dat er miljoenen doden zijn gevallen is zeer spijtig, maar soms moet je een onzachte aanvaring met de werkelijkheid hebben voor je iets leert. Dat is in Zuid-Korea niet anders geweest: daar waren ook sceptici voor de SARS-epidemie uitbrak.’

De preventieparadox?

En dat brengt Boudry bij de ‘preventieparadox’: Je voorspelt groot onheil, waardoor paniek of angst toeslaat. Mensen grijpen in waardoor het onheil wordt afgewend. Het lijkt dan alsof je voor niets hebt gepanikeerd. De enige reden waarom Australiërs en Nieuw-Zeelanders weten dat ze niet voor niets maatregelen hebben genomen, is omdat ze zien dat het aan de andere kant van de wereld helemaal misgaat.

Ondertussen is Jort bezig met de voorbereidingen om helemaal van de radar te kunnen verdwijnen. Maar waarom eigenlijk? Dat hoor je in de nieuwe Jortcast.

Boudry

Ster advertentie
Ster advertentie