Podcast

De Ongelooflijke Podcast over de waarheid in tijden van nepnieuws

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. De Ongelooflijke Podcast over de waarheid in tijden van nepnieuws

[EO] Vroeger verdubbelde alle informatie zich eens per eeuw, nu is dat eens per week. We hebben toegang tot meer kennis dan ooit, maar social media worden overspoeld met nepnieuws. Donald Trump laat zien dat je als president kan liegen zonder dat het afgestraft wordt. Staat de waarheid onder druk? En hoe zit dat met religie?

In deze aflevering van De Ongelooflijke Podcast praat David Boogerd met Denker des Vaderlands Daan Roovers en Theoloog des Vaderlands Stefan Paas. Volgens Roovers staat de waarheid steeds meer onder druk. "Enerzijds is het een geweldige tijd omdat er zoveel informatie is, maar het leidt ook tot een gefragmentariseerd beeld van de werkelijkheid."

Paas valt haar bij: "Ons waarheidsbegrip is dun, het maakt eigenlijk niet meer uit wie je bent als mens. De grootste klootzak kan een enorme geleerde zijn. Vroeger lag meer de nadruk op wijsheid waarbij je de waarheid en de persoon niet van elkaar scheidt. Je kan de feiten kennen, maar wie ben je als mens?"

Trump en Pilatus

Als het over Trump gaat, haalt Paas de Bijbeltekst aan waarin de Romeinse stadhouder Pilatus aan Jezus vraagt wat waarheid is. Volgens Paas kan Pilatus ironisch die vragen stellen omdat hij soldaten heeft. "Pilatus heeft macht, en mensen met macht gaan altijd wiebelig om met de waarheid. Ze krijgen toch wel gelijk, dat zie je ook bij Trump."
Volgens Paas laat Jezus een radicaal andere weg zien. "Jezus noemt zichzelf 'De Waarheid' nadat hij de voeten van zijn leerlingen heeft gewassen. Hij laat zien dat waarheid gepaard gaat met het goede zoeken voor anderen."

Groter verhaal

Daan Roovers mist soms nog het katholieke geloof waarmee ze is opgevoed, bijvoorbeeld toen haar moeder werd begraven. "Op grote momenten van het leven sta je als niet-gelovige toch een beetje met lege handen. Hoe geef ik invulling aan begrippen als dankbaarheid als een kind geboren is?"
Ze prijst zich gelukkig met de inspiratie van 2500 jaar filosofie waar ze goed mee uit de voeten kan. "Je hebt een verhaal nodig dat groter is dan jij. We zijn in onze samenleving teveel gericht op efficiency en te weinig op zingeving."
{podcast audio="114940" caption="#11 - Rutger Bregman over religie en de deugende mens" }

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en Theoloog Des Vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcast over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt op vrijdag een nieuwe aflevering.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie