Naar homepage
Podcast

De nieuwste aflevering van Alicante: Wil jij mijn Tindervrind zijn?

foto: Redactie Alicantefoto: Redactie Alicante
  1. Nieuwschevron right
  2. De nieuwste aflevering van Alicante: Wil jij mijn Tindervrind zijn?

Voor ons liefdesleven hebben we Tinder, zakelijk netwerken doe je op LinkedIn, maar ook voor het vinden van vrienden bestaat sinds kort een alternatief. De penvriendinadvertentie in de krant is er niet meer, maar de 'IBF', oftewel de internet best friend, heeft die plek ingenomen. Via verschillende groepen op onder andere Facebook en Instagram worden jonge vrouwen aangemoedigd om in de digitale pen te klimmen en potentiële vriendinnen aan te schrijven.

Waarom ga je online vrienden zoeken en hoe gaat dit in zijn werk? NPO Radio 1-collectief Alicante duikt in de wereld van de IBF's.

Volgens Lize Mast, eigenaresse van het platform Vriendinnenonline hangt er een taboe rondom het maken van vriendinnen online. "Tinder was eerst ook vreemd, maar nu doet iedereen het. Daarnaast hebben wij als volwassenen nooit geleerd hoe we nieuwe vrienden moeten vinden. Vriendschappen veranderen namelijk iedere zeven jaar, en dan komt er ruimte vrij om nieuwe mensen te leren kennen. Online is dan een goede manier om nieuwe vriendinnen te maken."

Speeddates

Niet alleen via online platformen kun je een blind date aangaan met een nieuwe potentiële vriendin, ook speeddates worden georganiseerd. Marloes van Schoonhoven (32) heeft meegedaan aan een speeddate-avond en zij heeft hier daadwerkelijk een vriendin aan overgehouden: "Ik had van tevoren niet echt een verwachting, behalve dat ik natuurlijk hoopte dat ik iemand zou vinden waarmee ik een klik zou hebben."

Marloes kreeg destijds verschillende opmerkingen als: "Ben je eenzaam dan?". Dat was bij haar niet het geval, maar ze zocht nog iemand waarmee ze er in het weekend wat vaker op pad kon gaan. Dat was voor haar een reden om mee te doen aan deze speeddate-avond.

De vorm is veranderd

Marloes vertelt in de Alicante-aflevering dat ze het soms toch lastig vindt om vriendinnen te maken in het 'echte' leven: "Op mijn opleiding heb ik niet veel meiden gehad waarvan ik dacht: daar zie ik een vriendschap ontstaan. Ik heb al mijn tijd en aandacht in mijn werk gestopt en gestoken waardoor ik mijn sociale omgeving verzaakte. Dit kwam voorbij en ik dacht: dit ga ik gewoon doen."

Volgens internetdeskundige Krijn Schuurman is het fenomeen IBF niets nieuws. Alleen de vorm is veranderd. De penvriendin is tegenwoordig veel beter te selecteren via social media. "Ik ben geen psycholoog, maar je kan je bedenken dat er risico's aan vastzitten. Is iemand wel echt wie hij zegt dat 'ie is - en het soort contact is natuurlijk lang niet altijd te kopiëren naar 'echte leven contact'."

Je luistert de aflevering via de bekende podcastplatforms, NPO Luister of hier via NPO Radio 1.

#27 - Wil jij mijn Tindervrind zijn?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie