Podcast
BNNVARA

Alledaagse Vragen – Waarom heeft je fietslampje een knipperfunctie?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen – Waarom heeft je fietslampje een knipperfunctie?

Fietslicht is essentieel op de fiets, zeker tijdens deze donkere dagen. Mocht je gewone lamp kapotgaan, dan zijn fietslampjes de oplossing. Deze lampjes hebben twee functies: het continue licht en het knipperlicht. Maar waarom heeft je fietslampje een knipperfunctie? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#118 - Waarom heeft je fietslampje een knipperfunctie? (S04) - Alledaagse Vragen

“Een producent van fietsverlichting probeert zich te onderscheiden. Zo ondervond men dat knipperende fietslampjes meer de aandacht trekken van verkeer in de omgeving”, vertelt Leon van Strien, technisch directeur bij Spanninga. “Dat is de hoofdreden waarom men de knipperfunctie heeft toegevoegd. Een bijkomend voordeel aan deze functie is dat een knipperend lampje minder stroom verbruikt, dus in principe langer meegaat.”

Verboden

Op het moment dat de knipperfunctie het meeste nodig is, mag je deze alleen niet gebruiken. “In Nederland mag je geen knipperend fietslampje gebruiken in het donker. Men heeft onderzocht dat het inschatten van een afstand lastiger is bij een knipperfunctie. De afstand inschatten gaat makkelijker als de lamp continu brandt.”

Vliegtuig

Vliegtuigen mogen wel gebruiken maken van knipperend licht. Joris Melkert, luchtvaartdeskundige van de TU Delft, vertelt wat voor functie deze lichten hebben: “Net als bij schepen hebben vliegtuigen navigatielampen. Aan de tip van de linkervleugel is het licht rood en aan de rechtervleugel is deze groen. Daarmee kan je zien of een vliegtuig van je afvliegt of naar je toevliegt.”

“Daarnaast hebben ze ook nog flitslampen. Ook weer aan beide vleugeltips, dat heten zogenaamde strobe lights. Die worden aangezet om de aandacht te trekken. Je ziet veel beter een vliegtuig aankomen als deze flitslampen aanstaan in plaats van alleen de navigatielampen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie